kuymak ...
Yağın iki kaşığını tencerede eritin. Yağ kızınca azar azar su ekleyip bir taşım kaynatın. Tuzunu ayarlayın. Kaynamakta olan suya azar azar mısır ununu katın, sürekli karıştırarak unu suya yedirin. Ateşi kısın, yavaş yavaş, lapa kıvamına gelinceye kadar yaklaşık 10 dakka karıştırarak pişirin. Peyniri ince ince dilimleyip tencereye katın. Ateşi kısıp, karıştırmayı sürdürerek peynir tümüyle eriyinceye kadar yaklaşık 4-5 dakika pişirip ateşten alın. tekrar tereyağ eritilerek üzerine koyulabilir.
işin asıl püf noktası peynirden sonra 4-5 dakika pişirirken tereyağ üzerine çıkmalıdır.
not: bütün malzemeler trabzondan temin edlip akçaabat telli peyniri kullanılmak zorundadır. musluk suyu yada damacana suyundan kesin sonuç alınamaz ise, karadenizden su siparişi verilmelidir.