@sistematik
Sayın Sistematik,
1-Grafikerliği yerlerde süründürenler bir kelime bile yazmıyor.
2-Grafik Tasarımcı olmadıkları halde grafik tasarımcı geçinenler bir kelime dahi etmiyorlar.
3-Ara sıra
bazı dürüst kardeşlerimiz (-ki onlar da 4-5 kişiden fazla değil bu 27 bin üyeli sitede) ben tasarım eğitimi almadım, grafiker değilim, grafiker olma yolunda ilerliyorum veya grafiker olmayı çok istiyorum gibi
samimi itiraflarda bulunuyorlar.
4-Ama grafik amelesi olup da, tasarımın T sini bilmediği halde 15 liraya logo yapan, 100 liraya 8- 12 sayfalık katalog yapan kişiler bu itiraflarda bulunamıyorlar, biz grafiker değiliz ve grafikerliği de ayağa düşürüyoruz diyemiyorlar.
Biz ustaların ekmeği ile oynuyoruz diyemiyorlar.
5-Ama; "ne yapalım aç mı kalalım, ekonomik kriz var, bu yüzden düşük fiyata iş yapıyoruz, mecburuz, buna serbest piyasa derler ve bu çok normaldir" diyebiliyorlar. Böylece mesleği yerlerde süründürmelerine kendilerine göre haklı gerekçeler bulmaya çalışıyorlar.
Haksız rekabeti ve orman kanununu serbest piyasa olarak yutturuyorlar, kendilerini grafiker olarak yutturdukları gibi.
6-Yaptıkları kalitesiz tasarımları da savunarak; " müşteri beğeniyorsa yaptığımız iş, tasarım sayılır, önemli olan müşterinin beğenmesidir" diyerek
cahil müşteri beğenilerini temel ölçü alıyorlar.
7-Tasarım eğitimi almadıklarını itiraf edemiyorlar ve eğitimin gereksiz olduğunu öne sürerek asıl olanın yetenek olduğunu iddia ediyorlar ve "yetenek varsa eğitime gerek yok,
eğitim yetenek kazandırmaz" diyerek kendi cahilliklerine kılıf buluyorlar ve doğru gibi görünen sözlerle kafa bulandırıyorlar. Oysa;
yeteneğin eğitimle daha da güçleneceğini kasıtlı olarak göz ardı ediyorlar.
8-Kısaca
bozuk düzenin ürettiği bozuk adamlar mesleğimizi de bozmaktadır.
9-Bu bozuk düzenden yararlanan bazı matbaalar "grafik tasarıma para almıyoruz
yeter ki baskıyı biz basalım" demekte, grafikere "müşterinin istediği kompozisyonu aynen yapacaksın" diyerek
müşteriyi sanat yönetmeni konumuna çıkarıp grafikeri operatör konumuna düşürmektedir. Mesleği reklamcılık olmayan kişiler grafik bürosu açmakta... Program dersi verenler kendilerini grafik tasarımcı saymakta...her önüne gelen ben grafikerim diye ortaya çıkmaktadır... bunun gibi daha başka olumsuzluklar piyasayı ve mesleğimizi daha da bozmaktadır.
10-Buna
Grafikerler Meslek Kuruluşu ses çıkarmamakta, hiç bir usta ve deneyimli grafiker bu duruma itiraz etmemektedir. Devlet?
Devlet seyircidir. Kimse bu konuları devlete şikayet edip önlem alınmasını istememekte ve çözüm yolları göstermemektedir.
Üniversiteler? Güzel Sanatlar bölüm başkanları doçent iseler profesörlüklerini beklemekte,
uslu uslu oturmakta, bana dokunmayan yılan bin yaşasın, dertsiz başıma dert almayayım demekte ve mezun ettikleri
yarı eğitilmiş, yarı eğitilmemiş yeni mezun grafikerleri
piyasada ne gibi vahşi koşulların beklediği onları hiç ama
hiç ilgilendirmemektedir.
(NOT; Bu yazımın daha genişletilmiş halini aşağıdaki linkte okuyabilirsiniz;
https://www.grafikerler.org/grafikerlerin-yasadiklari-sorunlar/9515-grafikerler-meslek-birligi-gmb-kurulmali-mi-4.html#post65566)