Selam,
Sayın Hümeyra Can,
Siz sanırım bu oluşumun geldiği son aşamanın ne olduğunu bilmiyorsunuz. İsterseniz size kısaca gelinen bu aşamayı örnekleriyle açıklayayım.
Tarih Mayıs 2008...
..................................................................................
HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ
İster okullu ister alaylı olsun hayatını grafik tasarım sayesinde sürdürenlere sesleniyoruz.
Türkiye'de grafik tasarımın sorunları herkesçe yaşanıyor ve tartışılıyor. 11 program bilen grafiker gibi çığırından çıkmış ilanlar, piyasa şartlarına göre nitelikli insan yetiştirmeyen eğitim kurumları, bir kaç ayda grafiker olun vaatli kurslar, içi boşaltılmış mesleki ünvanlar, 1 kişiden 3 kişilik iş istemeler ile düşen mesleki itibarlar, çalışanların haklarını korumada yıllardır pasif ve sessiz kalan dernekler ve bunun gibi sorunlar GRA-LIST yahoo grubu bünyesinde bir hareket başlattı:
GRAFİKERLER MESLEK BİRLİĞİ
Birlik diyoruz. Çünkü Grafikerleri savunacak dernek şeklinde kurulmuş yapılanmaların yasal olarak yetkilerinin kısıtlı kaldığı, daha kuvvetli yasal yaptırımlara sahip, hukuk ve ekonomi hayatında kesin ve etkili çözümler üretecek kuruma gerek duyulduğu tüm grafik emekçilerinin ortak görüşü oldu.
Birlik diyoruz. Çünkü bugün şarkıcıların nasıl MESAM'ı varsa, programcıların nasıl BSA'sı varsa Grafikerlerin de bu tip Kültür Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı nezdinde ağırlığı olacak bir GRAFİKERLER MESLEK BİRLİĞİ kurulması çoktan gerekliydi.
Birlik diyoruz. Çünkü yılların deneyimine sahip bir uzman ile yolun başındakinin aynı ücreti alma adaletsizliğini, bu mesleğin çok para getiren basit bir iş olarak görülmesini, bu güzel mesleğin boynu bükük, mutsuz yapılmasını önlemek istiyoruz.
Birlik diyoruz. Çünkü destek verip destek görmek istiyoruz!
BİZİ KORUYACAK BİR ÇATI ALTINDA TOPLANMAK İSTİYORUZ!
İşte bu alaylı ve okullu tüm grafikerlerin yaşadığı maddi ve manevi sorunlara çözüm bulmak amacıyla kendiliğinden şekillenmiş oluşum katılımınızı ve desteğinizi bekliyor.
BEN DE BU GEMİDEYİM!" deyin!
Çünkü unutmayın;
"BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR "
http://www.grafikerlermeslekbirligi.com
..................................................................................
Grafikerler Meslek Birliği oluşumunun ilk resmi duyurusu. Bu oluşumun o dönem geçici yönetiminin başkanı olan kişi ise Sayın Faruk Çağla. GMB oluşumu bu duyuruyu yaptığı dönemde bir araya gelerek toplantılar düzenliyor. O dönem bu toplantılarda ben henüz yer almıyorum.
Kağıthane'de yapılan toplantı sonrasında o dönem geçici yönetimin karşılıklı olarak yazıştığı mail-list'te Onur Timurcan gelinen noktayı şöyle belirtmiş...
..................................................................................
GMB YOL HARITASI - Güncel Durum
1-Toplanti: tanisma, kaynasma, tüzük tartismalari tüzük taslagi +YAPILDI (Kagithane Istanbul 31.05.2008)
2-Kurumsallasma: web sitesi, sitede tüzügün yorumlara sunulmasi, tüzükte "i" bendine eklenecek önerilerin degerlendirilmesi, internetten üye toplanmasi, irtibat bilgileri : VEB SITE YAPILIYOR (Özcan Özkan Bey)
3-Kültür Bakanligi: bakanlik ile iliskiler, tüzügün sunulmasi, incelenme, onay asamalari.: CALISMALAR DEVAM EDIYOR
4-Resmi islemler: üyelerden gerekli evraklarin toplanmasi.. : VEB SITE UZERINDEN DUYURULACAK, TESLIMLER TAKiP EDiLECEK.
5-Kurulus: Grafik Tasarimcilar Meslek Birligi.
..................................................................................
Kağıthane'de yapılan 1. toplantı sonrasında kısa bir süre içerisinde Tophane'de 2. toplantı yapılıyor. Birinci ve ikinci toplantı arasında oluşum içerisinde yer alan Levent Elpen'le geçici yönetimdeki diğer kişilerin yolları ayrılıyor. Gerekçelerine burada değinmenin anlamı yok. Öyle oldu, yok böyle oldu tartışmaları ve tantanaları yolların ayrılmasından sonra yaklaşık 1 yıl çeşitli siteler ve mali-list'ler üzerinde kısır tartışmalar biçiminde sürdür gitti. Faruk Çağla ile Levent Elpen arasındaki kısır tartışmaları bir kenera bırakıp oluşumun nereden başlayıp şu an nereye geldiğine bakalım.
3. Toplantı 12 Temmuz 2008 tarihinde Kağıthane Evlendirme Dairesinde "
Grafikerler Meslek Birliği Kurucular Kurulu Toplantısı " yapıldı. Toplantıya 34 kişi katıldı. Bu toplantıda GMB geçici yönetimi toplantıya katılanlar tarafından onaylandı. Başkanlığa yeniden Faruk Çağla getirildi. Bu toplantıda Basın ve Halkla İlişkiler sorumlusu görevi bana verildi. Konuşmalar yapıldı, toplantıya katılan kişilerin sektörel düşünceleri alındı, şikayetler, istekler, dilekler, talepler gündeme getirilip masaya yatırıldı.
https://www.grafikerler.org/etkinlikler/4832-grafikerlerorg-grafikerler-meslek-birligi-kurucular-kurulu.html
56 kişinin kurucu üye olarak Grafikerler Meslek Birliği kuruluş sürecine kendi iradeleriyle katılım göstermesi ve geçici yönetimin bu oluşumu resmileştirmesi kararı alındı. Tarih 12 Temmuz 2008...
Peki, o tarihten bu tarihe durum ne aşamaya geldi..? GMB oluşumunun bugün geldiği nokta tam bir felaket. Oluşumun geçici yönetimini oluşturan kişilerin neredeyse tümü birbirine girdi. Buna ben de dahilim. İyi de paylaşılamayan neydi..? Bugün itibariyle paylaşılamayanın ne olduğunu tam anlamıyla kimsenin anlayabildiğini sanmıyorum. Ama ortada paylaşılmak amacıyla yola çıkan birilerinin olduğu artık bir gerçek.
Paylaşıılmak istenen para mıydı, yoksa kariyer miydi karmaşada bu da güme gitti. Aradan 1 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra bugün gelinen nokta neresi oldu dersiniz..? Buyrun size gelinen noktayı belirteyim...
- Dernek...
Yaklaşık 1 yıl önce yayınlanan ilk bildiride dernek gibi oluşumların grafikerlerin sorunlarına çözüm getiremeyeceği o dönemin geçici yönetimi tarafından altı çizilerek belirtilmesine karşın bugün kurtuluşun dernek olduğu belirtiliyor. Bunu belirten kişi yine o dönem başkan olan ve bugün dernek fikrini ortaya atan Faruk Çağla'nın kendisidir. Ne kadar ilginç değil mi..?
https://www.grafikerler.org/grafikerlerin-yasadiklari-sorunlar/9515-grafikerler-meslek-birligi-gmb-kurulmali-mi-11.html
http://www.facebook.com/group.php?gid=129818752791
" Birlik diyoruz. Çünkü Grafikerleri savunacak dernek şeklinde kurulmuş yapılanmaların yasal olarak yetkilerinin kısıtlı kaldığı, daha kuvvetli yasal yaptırımlara sahip, hukuk ve ekonomi hayatında kesin ve etkili çözümler üretecek kuruma gerek duyulduğu tüm grafik emekçilerinin ortak görüşü oldu. "
Bu yazıyı ben yazmadım o dönem birlik olunması gerektiğini söyleyen ve altında 11 kişinin imzasının olduğu kişiler yazmışlar. Grafik emekçilerinin ortak görüşü olan birlik olgusu aradan geçen süre içerisinde birden "
Tüm Grafikerler Dayanışma Derneği " ne dönüştü. Yaklaşık 1 yıl önce “ Meslek Birliği “ ni savunan ve birlik için bu yazının altına imza atan ( düşünceyi onaylamak ve savunmak bir anlamda imza atmaktır ) Faruk Çağla, bugün ortaya attığı dernek düşüncesi manifestosunda şunu yazıyor…
“Grafikerlerin hepsi grafik sanatçısı değildir ve kendilerini sanat eseri sahibi olarak görmemekte, dolayısı ile sanat eseri sahipliği temeli üzerine kurulacak Meslek Birliği çatısı altında birleşmeye sıcak bakmamaktadırlar.”
http://www.facebook.com/group.php?gid=129818752791
Aradan geçen 1 yılda düşüncenin nereden nereye geldiğini görüyor musunuz..? Gerçi siz ilgili konunun farkında olmadığınız için nereden nereye geldiğini de anlayamadığınızı yazdığınız yazıda belirtmişsiniz. Ben de burada size konuyu anlayabileceğiniz bir şekilde anlatmaya çalışıyorum.
Dün Meslek Birliği düşüncesini savunması için herkesi göreve davet eden bu düşünce bugün dün savunduğunun tam tersi olarak aslında oluşturulması gereken yapının dernek olduğunu ve şimdi bunun için mücadele verilmesini istiyor. Kimden..? Grafik Tasarımcılardan. İyi de adına grafik tasarımcı denen kişiler dün birlik savunuculuğu yapan kişiye mi, yoksa bugün dernek kurulması düşüncesini savunun kişinin doğruyu söylediğine mi inanacaklar. Hangisi doğru..? Dün söylenen mi yoksa bugün söylenen mi..? Peki bu kişinin yarın başka bir düşünceyi savunmayacağı ne malum..? Ya da öbür gün… Bunun bir garantisi var mı..? Ne oldu da dün birlik çığırtkanlığı yapan bu kişi bugün dernek çığırtkanlığı yapmaya başladı.
02 Ağustos 2009 tarihinde yine bu başlık altında Dernek Manifestosunu yayınlayan bu kişi aradan geçen 50 gün içerisinde facebook denen yerde yazı yazmanın dışında dernek adına ne yaptı..? Birlik kurmak bir yana 1 günde kurulabilecek kadar basit bir kuruluş prosedürüne sahip, sadece kurucu üyelerin evraklarının ve hazırlanacak dernek tüzüğünün T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na yapacağı başvuruyla yönetimi oluşturan kurucu üyelerin herhangi bir dernek kurması için sakınca olmaması durumunda hemen kabul edilen bir prosedüre sahip bu işleyiş sürecinde ne yaptığını kendisine sormak gerekir.
Bakın burada çok önemli bir ayrıntı var. Dernek başvuruyla kurulur tamam ama 6 ay içerisinde de mutlaka Genel Kurul toplantısını yapmak durumundadır. Yapılacak genel kurulda derneği kuran yönetim tekrar seçilmeyebilir ya da yönetimi oluşturan kişilerin bir kısmı yapılacak seçimde tekrar yönetime giremeyebilir. İşte işin püf noktası budur. Herkesin de bildiği gibi bu tür oluşumlar kitle tabanını elinde bulunduran kişinin yönetime hakim olmasını gerektirir. Bu da doğaldır. Etrafında kitlesi olmayan kişiler bu tür oluşumlardan bir süre sonra tasfiye olur.
Sonuçta gelinen noktada karşımıza çıkan olgu birbiriyle çelişen hatta taban tabana zıt iki düşüncenin yine aynı kitle tarafından desteklendiği imaları yapılarak ortaya atılması sürecidir. Şimdi hangi kitlenin doğru söylediğine mi bakalım yoksa ortada birilerinin kitlenin düşüncesini almadan kendi kafalarında oluşturdukları sallama düşünceleri kitleye kabul ettirme çabalarına mı.
Adına grafiker veya grafik tasarımcı denen bu kitlenin bugün hangi düşünceyi savunduğu bu yazılardan tam olarak anlaşılamıyor. Bunun yanında ortaya büyük bir tutarsızlık çıkıyor ki bu tutarsız davranışı sergileyen kişinin ya da kişilerin kimler olduğu da herkesin okuyup anlayabileceği şekilde ortada at nalı gibi duruyor.
- Gelinen noktada ortaya çıkan duruma bir de bu şekilde bakın bakalım ne göreceksiniz…
Saygılar…