@musss
1-Siz her parası olan matbaacı olur reklamcı olur demediniz mi? Bu satırlar sizin;
"Matbaacı reklamcının işini çalmaz, yazımda da belirttiğim gibi matbaacı istediği takdirde gerekli finansal güce sahipse, iyi bir tasarım departmanı varsa zaten ajanslara iş bırakmaz"
2-Matbaacı İSTERSE ve FİNANSAL GÜCE SAHİPSE ajansa iş bırakmaz, demek ne demek? Bırakın reklam işletmecisi veya matbaa işletmecisi gibi işletme kelimesini işin içine sokarak kelime oyunlarını.
3-Parası olan bir kişi isterse hastane işletmecisi olur demek doktorluk yapar anlamına gelmez elbette, bunu ima ederek konuyu saptırmayın. Parası olan hastane açıyor mu açamıyor mu hadise budur. Parası olan matbaacılılığı bilsin bilmesin, matbaa açıyor mu? Ben bunu söylüyorum, eski ve usta matbaacılar da önüne gelen matbaacı oldu diyor.
4-Siz de parası olan matbaacı isterse reklamcılık yapar (veya reklam İŞLETMESİ açar) dediniz mi ? dediniz. Niye konuyu başka yere çeviriyorsunuz? Demek parası olan her işi yapıyor. Benim dediğim de budur, parası olan bilgisiz de olsa, kültürsüz de olsa, eğitimsiz de olsa her işe cumburlop dalıyor dedim önceki mektubumda. Bunun neresi yanlış?
5-Bizim zenginler kültürsüz, çalışana saygısız, elemana köle diye yaklaşıyorlar dedim, batının zenginleri kültürlü dedim, eski kültürlü matbaacılar kalmadı dedim, bunun neresi kimi rahatsız ediyor? Bunlara itirazınız var mı?
6-Grafiker diye mac operatörü çalıştıran, tasarım ücreti diye uygulama ücretini çaktırmadan faturaya itekleyen, grafik tasarım sanatının ucuzlamasına neden olan matbaacıları mı savunacaksınız burada? Soruyorum; bunları mı savunuyorsunuz?
7-Vergi olayına kafayı taktığımı söylüyorsunuz. Ben vergiye kafayı takmıyorum, ben cehalete takıyorum. Şu satırlar sizindir;
"Tabiki o açıdan bakarsanız web tasarımı, grafik tasarım yapan bir kişiden daha çok vergi alınıyor. Fakat şunu da unutmayın ki bu tasarımcı da bu paraları kazanırken 0 sermaye ile çalışıyor, bırakın da bize oranla daha çok vergi ödesinler..."
8-Siz söylüyorsunuz sıfır sermaye ile çalışandan daha çok vergi alınsın diye.Ve yine diyorsunuz ki; web tasarımı, grafik tasarımı yapandan çok vergi alınıyor diyorsunuz. Sonra da sermaye koymuyorlar, emek ve bilgi koyuyorlar, elbette daha çok vergi versinler diyorsunuz.
9-Siz emek ve bilgi düşmanı mısınız? Fikri ile, sanatı ile, beyin veya kol emeği ile çalışanlar madem sıfır sermaye ile çalışıyor o halde sermayedarlara göre daha çok vergi versinler diye nasıl dersiniz?
10-İşte ben batılı patron ile bizim patronlar arasındaki farkı belirtirken bunu kastetmiştim.
11-Bulanık suda balık avlamaya son verelim; devlet herkesten dolaylı ve dolaysız olarak vergi alır. Dolaylı vergiler hissettirmeden cebimizden çıkan vergilerdir. Sigara alırken, benzin alırken, gıda alırken vs ödediğimiz vergilere dolaylı vergi denir. Mal ve hizmet alıyorum sanırsın, içinde vergi ödersin.
12-Dolaysız vergileri ise eline geçirdiği kimselerden alır, bunlar da kayıt altına alınmış ticaret, sanayi erbabı veya esnaf-sanatkardır. Hadi bunlara iş adamı diyelim. Bu iş adamlarından 1-5 kişi çalıştıran da iş adamıdır, 10-1000 eleman çalıştıran da iş adamıdır...
13-İşte bir hastayı muayene eden doktor da fatura keser, bir ameliyatı yapan hastane de fatura keser. İKisinden de gelir vergisi alınır. Bir grafiker bir logo yapar 1 milyar alır, bir matbaa 1000 adet A4 basar 2 milyar alır. Grafikerin 1 milyarının hepsi kardır. Matbaanın sadece bir milyarı kardır. Şimdi durum eşit gibi değil mi? İkisinden de eşit vergi alınır gibi gözükür. Matbaadan gelir vergisine ilave kurumlar vergisi alınır. O zaman matbaa daha çok öder gibi gözükür değil mi? Kazın ayağı öyle değil işte. Matbaa kağıtçıdan, mürekkepçiden öyle faturalar bulur ki, bunları masraf gösterir. İşte ayda 100 milyar banka borcu ödeyen bir matbaa, ayda da 100 milyar kar ettiği halde, yılsonunda ayda 5 milyar kar etmiş olarak, yıllık 60 milyar kazanç gösterir ve bunun 15 milyarını vergi öder yeni bir 4 renkli makina siparişi verir ve sürekli büyür. Ona sorarsan çok vergi vermektedir.
14-Öte yandan grafik tasarım ücreti sıfır sermaye gözüktüğü için, kullanılan elektrik, arabanın benzin parası, iş yemekleri faturası vs. gibi yapılan harcamaların hiç birisi zavallı grafik sanatçısının vergisinden masraf diye düşülmez. Hadi grafik sanatçısı değil de 3 kişilik reklam ajansı olsun, hani 2 masa 4 sandalye dedikleri. Burada neyi masraf gösterecek bu ajans? Bu ajans da matbaalardan fazla fatura dilenecek ki vergiden düşsün.
15-Ve sonra siz kalkıp diyeceksiniz ki sıfır sermaye daha çok vergi ödesin, pes doğrusu. Sonra da diyeceksiniz ki, bu vergi olayına kafayı takmışsın. Bir daha pes doğrusu. Sonra da parası olan matbaacı reklam işi yapsın, diyeceksin, sonra da ben böyle demedim diyeceksin, buna da pes doğrusu...
16-Ayrıca yaklaşımın yanlışlığına bakın; masraf gösterilmesi adeta imkansız olan grafik tasarım bedelinden bir grafiker çok vergi öderken, ve buna elbette çok vergi ödesin, çünkü sıfır sermayeli iştir diyorsunuz. Ama buna mukabil; bir matbaa bu grafik tasarım bedelini genel broşür basım faturası içine sokuşturması halinde bu kazancın adaletli vergilendirildiğini söylüyorsunuz, buna da iki kere pes. Yani sadece grafik tasarım faturası kesmiş olsanız da aynı vergi, baskı faturasının içine yedirseniz de aynı vergi, öyle mi? Ayrı ayrı kesin bakalım yılsonunda ne oluyoR?
16-Hani herkes aynı orada vergi versin deseniz, anlayacağım, hani herkes kayıt altına alınsın, kimse vergi kaçırmasın deseniz anlayacağım, hani herkesin yaptığı her türlü harcama vergiden düşülsün derseniz anlayacağım da, fikir ve beyin emeğinden daha fazla vergi alınsın, çünkü onlar sıfır sermaye dediğinizde size kimden yanasın diye sorarlar.
Şimdi PARASI VAR diye reklamcılığa ve matbaacılığa birlikte soyunmuş bir işletmenin gazeteye verdiği iş ilanını buraya alıntılamak istiyorum. Ve ona yazdığım m ektubu da ekliyorum.
Umarım kültür, bilgi ve eğitim ile bundan nasibini alamamış para arasındaki fark daha iyi anlaşılır;
BU NASIL ILAN? HEM MAC OPERATORU OLSUN, HEM DE TASARIM YAPSIN !
İşte dediğimiz çıktı.
Diyorduk ki matbaalar reklamcılık yapmaya kalkıyorlar, mac operatörünü grafik tasarımcı diye kullanmak istiyorlar.
Yok canım diyenler olmuştur.Abartıyor diye düşünenler olmuştur. O kadar da değil ya, diyenler olmuştur.
İşte olumsuzluklar kanıtı:
İlan veren yer kendini ajans diye gösteriyor en alttaki web mail adresinde.
Bu bir.
Başlığında hem reklamcıyız hem matbaacıyız diyor bu iki…
Reklam ve matbaa sektöründe diyeceklerine reklam ve matbaa konularında diyorlar, bu ifade yanlışlığı da bu "ajans"ın yetkililerinin kültür ve eğitim düzeyini gösteriyor. Türkçeyi doğru kullanamadıklarından ajans süsü verilmiş matbaa oldukları belli. Bu da üç.
Tasarım yapabilen mac operatörü istiyorlar. Eğitim filan istemiyorlar. Yani ucuz emek olsun, operatör maaşı verelim ama tasarım da yapsın. Bir de 35 yaşından genç olsun. Yani 33 yaşında iki çocuk sahibi olsun ama çırak fiyatına çalışsın. Bu da dört mü, beş mi altı mı siz söyleyin.
Biz ne demiştik, bu sektörde kör tuttuğunu ne yapıyormuş?
Grafiker milletinin sahibi var mıymış?
Grafik sanatı nasıl katlediliyormuş?
Matbaacı reklamcının işine göz dikiyor muymuş?
Peki grafikerler buna itiraz ediyor muymuş?
Dediklerimiz yalan mıymış, abartı mıymış?
İşte ilan ortada, mal meydanda…
İtirazı olan?
Faruk Çağla
Grafik Tasarımcı
www.farukcagla.com