@musss
Sayın Muss, (kusura bakmayın adınızı bilmiyorum, rumuzunuzla hitap ediyorum)
Bu kez maddeler halinde cevap vermişsiniz ama sorulara cevap vermemişsiniz. Veya dilediğinize cevap verip dilemediğinize cevap vermemişsiniz. Artık alıştığımız üslubunuzla yine karambol cevaplar vermişssiniz.
Bu bir itham değil, suçlama değil, gerçek, bakın;
Ben diyorum ki, sıfır sermayesi olan çok vergi versin dediniz mi, demediniz mi? Siz cevap olarak ne diyorsunuz? ikisi de eşit öder diyorsunuz. Peki niye sıfır sermaye çok ödesin dediniz? Cevap yok. İşte saygı duyulacak kültür ve bilginiz.
Başka nedir? Soruyorum; matbaanın dışarıdan aldığı basım işlerinden değil de grafikerlerine yaptırdığı tasarımlar sayesinde , grafikerlerin sırtından merdaneleri döndürmesi doğru mudur diyorum. Yani matbaacılar matbaacılıktan kazansınlar tasarımcılıktan değil, reklamcının işini yapmasınlar diyorum. Siz saygı duyulmasını söylediğiniz kültürünüzle bu soruyu anlamamazlıktan gelip, bilgisayar olmadan tasarım, tasarım olmadan basılacak iş olmaz diyorsunuz.
Oysa ben size tasarım olmadan baskı olur mu demiyorum. Niye kazı koz anlıyorsunuz? Kız oğlan kızım diyene kaç çocuğun var diyorsunuz. Ben size şunu soruyorum; matbaanın kendi bünyesi dışındaki tasarımcıdan, müşteriden, ajanstan gelen baskı işlerinden para kazanmasını hedeflemeyip , kendi bünyesinde grafik tasarım yaptırması sayesinde baskı işini yapmasını etik buluyor musunuz? Bakın daha anlaşılır sordum, kültürünüzün bu soruyu anlamaya ve cevaplamaya elverişli olduğunu ümid ediyorum.
Az Önce Topkapı ikinci matbaacılar sitesinden bir matbaacı dostumla konuştum.Dedim ki Muss diye adını gizleyen ve matbaasının adresini vermeyen bir matbaacı dostumuz, açıkça grafik tasarım ücretini faturalasak bile, toplam baskı faturasının içine yedirmiş olmamızdan daha fazla vergi vermeyiz, bir şey farketmez diyor dedim.
Dedi ki, olmaz öyle şey, grafik tasarım bedeli sadece işçiliktir. İşçilik bedelini personel giderinden başka gider gösteremeyiz, oysa baskı için bir sürü gider gösterebileceğiniz kalem var, dolayısı ile grafik tasarım bedelini faturanın geneli içine çaktırmadan ilave etmek matbaacılar için daha avantajlıdır dedi.
(Ve sizin hangi matbaa olduğunuzu sordu. Söylerseniz ona bildireceğim.Kendisi Martı matbaa, insert basar. Adı Emin beydir. Sermayeyi değil insanı öne alan artık nesli tükenmeye yüz tutan ender şahsiyetlerden biridir.)
Şimdi siz Emin beye de itiraz edeceksiniz...
Ve ben hesap uzmanı, muhasebeci ve maliyeci dostlarıma danışacağım, elbet doğruları birlikte bulacağız. Buna hazır mısınız?
Eğer sana ne kardeşim, ben sana hesap vermeye mecbur muyum demezseniz şu sorular sizden cevap bekliyor;
Sayın Muss, müşteriye ne teklif veriyorsanız aynısını kalem kalem faturanızda gösteriyor musunuz?
Matbaacıların grafiker çalıştırıp, onlara tasarım adı altında çalışmalar yaptırıp, bu sayede baskı işi almalarını etik buluyor musunuz?
Matbaacıların grafik tasarım faturalarını ayrıca belirtmemelerini etik buluyor musunuz?
Matbaacı sermayesi varsa reklam işletmeciliği yapar diyorsunuz da, bu reklam işletmeciliği faaliyetinin kazancını ajans işleri olarak değil de yine matbaacılık faaliyetleri gibi faturalandırmasını etik buluyor musunuz?
Matbaacılar, ajans faaliyeti sürdürüyorlarsa bu faaliyetlerini ajans hizmet bedeli olarak faturalandırsınlar, diyorum, buna katılıyor musunuz?
Matbaacıların, tasarım parası almayız demelerini, broşürü bizde bastırırsan tasarım bedava demelerini etik buluyor musunuz?
Matbaacıların grafik tasarım dediği şeyin gerçekten grafik tasarım olduğuna inanıyor musunuz?
Matbaacıları mac operatörlerini müşterilerine grafiker diye yutturduklarını biliyor musunuz. Bunu onaylıyor musunuz?
Matbaadaki tasarım faaliyetlerinin reklam ajanslarından çok daha ucuza yapılıp, grafik sanatının kalitesini düşürdüğünü kabul ediyor musunuz?
Grafik tasarım faaliyetini çok ucuza veya bedavaya yapan matbaacının grafik tasarımcının veya reklam işletmecisinin işini çaldığını hala kabul etmemekte ısrarlı mısınız?
Ben yine sermayenize saygı duymaya devam edeyim izninizle. Cevabınıza göre fikrimi değiştirecek miyim göreceğiz.
FÇ