Tasarım bilmeyene Grafiker denir mi?

Kayıt
17 Ekim 2008
Mesaj
8
Tepki
0
Tasarımcı Grafikerin Art direktörü de kendisidir, operatörü de. Operatörlerden farklı olarak her söyleneneni yapmaz, hatta olanı daha iyi bir biçimde değiştirmeye çalışır :) Benim düşüncem bu.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Bahadır Çınar

Bahadır bey, bu sitedeki "iş istasyonu grafiker" ve "gemisini kurtaran kaptan grafiker" konularını okudunuz mu? Hatta "yanınıza oturan müşteriden rahatsız olur musunuz" ve "günde kaç saat çalışıyorsunuz" konularını da lütfen okuyunuz.

Okuyup görüş bildirmenizi rica etsem ricamı kırar mısınız?
 

artworks

Üye
Kayıt
3 Ocak 2010
Mesaj
2
Tepki
0
Kafalar epey karışık. Olsun sabit fikirlilikten daha iyidir karışık kafalı olmak. :)

Ben de kendi fikrimi ve aslında düstur edindiğim şeyi söyleyeyim. Bence aslolan TASARIMCI dir. Bir kişi ya tasarımcıdır yani desinger ya da değildir. Ne tasarımcısı? diye sormayın.

Tasarım dediğimiz şey bir biçim önermesidir. Bu biçim önermesi bir afişten bir otomobile, bir binadan bir sandalyeye kadar her konuda olabilir. Biçimi önermedeki farklılıklar kullandığımız öğelerdir. Bir afiş tasarlarken sizi bağlayan unsurlar ofset baskı teknolojisi, tipografi vb.. iken bir binayı tasarlarken sizi bağlayan kriterler ergonomi, statik ve dinamik yükler, fizik, malzeme vb. dir.

Tasarım dediğimiz şey "bence böyle daha güzel/iyi/faydalı" başlığıyla sunduğumuz bir biçim önerisidir. Bunu bu şekilde düşündüğünüz zaman ve hissettiğiniz zaman çevrenizde var olan canlı cansız herşeye tasarlanmış nesne gözüyle bakabilirsiniz.İnsan dahil. Böyle baktığınızda tasarım adına hem beslenme alanınızı arttırır hem de biçim algılama seviyenizi yükseltmiş olursunuz. Bu da sizi falan tasarımcısı filan tasarımcısı olmaktan kurtarır. "İyi diyorsunda bu dediklerini tecrübe etme veya hayatımızı kazanacak şekilde ortaya koyma fırsatını nasıl bulacağız?" diye sorabilirsiniz. Haklısınız ama ben buldum yani yapabilen var bu da bu dediklerimin mümkün olduğunu göstermez mi ?

İnternet şuanda bu işe yeni başlamış/hevesli/istekli olan arkadaşların kurdu (onları yiyip bitiren) durumunda çünkü herşeye oradan ulaşabileceklerini sanıyorlar.Halbuki ben tasarımcıyım diyen her arkadaşın kısa da olsa sanat tarihi okumuş olması lazım okul değil bir "Sanatın Öyküsü" adlı kitabı ve "Görme Biçimleri" kitaplarını okusalar bile yeter. Okumadan olur mu? Olur ama ne kadar olur? "Ben broşür tasarlıyorum kardeşim ne işim olur benim Bernini'nin heykelleriyle" derseniz gaflet içindesinizdir, söylecek söz kalmaz o zaman.

Yazının başında fikir ama aynı zamanda düstur dedim. Yazdıklarıma gelen itirazlara göre daha detaylı yazmak isterim şimdilik bu kadar yeterli sanırım.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Hemen hemen çoğu yazıyı okudum tekrar başa dönmek istemem ama eskiden grafik tasarımcı - operatör ya da grafik tasarımcı - grafiker (operatör) şeklinde olan ayrım son zamanlardaki bazı ilanlardan etkilenerek tasarımcı grafiker - grafiker gibi bir ayrıma dönüşmüş.

Eğer grafikeri eskiden kabul gören "grafik tasarımcı" yerine kullanırsak elbette tasarım bilmeyen grafiker olamaz. Tartışmaya dahi gerek yok. Hatta grafikerim diyen bireylerin birçoğu mac/pc operatörü dahi değildir benim gözümde. Bu kişilerin en azından teknik konularda baskı öncesinde çok yeterli olmaları gerekir ki onlara operatör diyebilelim. (mac'in ezici üstünlüğü tasarım ile alakalı sektörlerden kalktığı için sadece mac operatörü diyemiyorum)

(Burada bir parantez açmak istiyorum. Alaylı bir grafiker olmama tamamen piyasa koşulları içinde şekillenmeme rağmen grafikerin, grafik sanatçısının, tasarımcının baskıya yönelik operatör bilgisinin olması gerektiği kanatında değilim. Zaten tasarımcı kavramının içinde uygulayabilmekten ziyade düşünüp bir biçim ortaya koyabilme vardır. Uygulayabilecek binlerce adam bulursunuz ama doğru düşünceyi, sanatla ve mesajla birleştirecek beyni biraz zor bulursunuz. Zaten eskiden yoğun olan art direktörlük mesleği bunun için vardı. Konsept yapan biçimi ortaya koyan bir beyin ve onu doğru bir şekilde uygulayabilecek operatörler. Bence gerekli olan şey budur. Süper bir tasarımcıyı montajla uğraştırmanın yetenek öldürmek anlamına geldiğini düşünürüm herzaman.)

Burda sorun terim ve kavramlarla daha çok, zaten tasarım bilmediğinin farkında olmayan kişiler şu anda sektörde yoğunlukta. Onlara pek bir şey anlatılamaz kanaatindeyim. Şöyle düşünmek lazım. Googleden çalmak varken fotoğraf çekiminin fuzuli, lisans almanın aptallık, stock sitelerine üyeliğin saçmalık, düzgün bir bilgisayar almanın gereksiz olduğunu hepsi bi yana tasarım ve okulun para kazandırmadığını düşünen çoğunluğa ne deseniz boştur. Bu iş kolu bu durumdaki çalışanlara emanettir.
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Bir konunun tartışmaya açılması ortaya iki tür düşünce çıkartır.

1- Tartışmaya açılan konu insanların düşüncesinde net değildir. Netleştirilmesi ve kesinleştirilmesi gerekir.
2- Konuyu tartışmaya açan kişi ya ne yaptığının farkında değildir ya da bu çarpıtmayı özellikle yapıyordur. Bunun açığa çıkartılması gerekir.


İnsanlar sonucunun nereye varacağını bilmedikleri konuyu veya düşüncelerinde henüz netleşmemiş bir durumu ya en yakınında olan kişilere ya da burada olduğu gibi siteye üye olmuş kişilere açarlar. Ortaya çıkan veya çıkması beklenen düşünceyle ortada şu an duran düşüncenin aynı olmadığını gördüklerinde ise birden ve aniden sinirlenip kendilerinin anlaşılamadığını ve bu kafalarla anlaşılamayacağını sayfalar dolusu yazmaya başlarlar. Siz bu bu güne kadar aklı selim bir kişinin beyaz rengi tartışmaya açtığını gördünüz mü..?

- Bazı kişiler bu rengin beyaz olduğunu söylüyor. Siz de onlarla aynı fikirde misiniz..?

Bir durumun ya da bir mesleğin tanımlaması neye göre yapılır..? Ortaya çıkan herkes bir meslek tanımlaması yapma yetkisini kendisinde bulabilir mi..? Ben bu tür bir durumda bu tür tanımlamaları kafama göre kendimce yapmaya çekinirim. Nedeni basit, evrensel doğruların dışında herhangi bir tanımlamayı salt ben öyle düşünüyorum mantığıyla yapmak kadar anlamsız ve abuk bir durum olamaz. Bazı kişiler özellikle 2001 ekonomik krizinden sonra işlerine öyle geldiği ve ortada dolaşan kişileri ucuz iş gücü olarak kullanma arzusunda oldukları için konuyu özünden saptırıp kendi kuş beyinlerinde şekillendirdikleri bir tanımlamayı sektörün ortasına attılar.

- Tasarımcı Grafiker...

Denize düşenin yılana sarıldığı, ekonomik krizin kazanç paylarını düşürdüğü bu tür dönemlerde bizim gibi ülkelerin aklı sıra cin fikirli, iş bitirici, kuralcılıkta yan çizer bazı işverenleri ortaya atılan bu tanımlamayı havada kaptılar. Sanat Yönetmeni ( Art Direktör ) pozisyonu için düşündükleri bu tanımlamanın ilgili duruma uyup uymayacağına bile bakmadan kendisini gönüllü olarak sunan kişilere iş alanlarını açtılar.

Çerçevesini çizdikleri bu tanımlamanın mutlaka içinin de doldurulması gerektiği bir süre sonra hayatın acı gerçeği olarak ortaya çıktığında bu cinlere onların yalakaları tarafından gerekli akıllar da verilmeye başlandı.

Tasarımcı grafiker:

• Nereden aldığı netleşmemiş ve tanımlanmamış sanatsal eğitimi gereği kendisinden tasarım hazırlaması istenir. Ön adı tasarımcı ya o bakımdan.
• Tasarım aşamasında hazırlayacağı POP ( her tür basılı materyal ) malzemelerde kullanacağı görsel dökümanı ne şekilde ( konsepte uygunluğu, kalitesi, bulunma şekli ve yeri önemsenmeden ) temin edeceğine bakılmadan kendisinden bir şekilde bulması istenir. Konuya uygun fotoğraf çekimi, stockfoto gibi yerlerden ücretli görsel temini gibi konuların adı bile geçmez. Çünkü burada söz konusu olan kişi tasarımcı grafikerdir ve bir şekilde bu görsel malzemeyi bulmak durumundadır.
• Tasarımı hazırlayan bu kişiye aynı zamanda metin yazması da diğer bir ön koşul olarak dayatılır. Konuya uygun metin bulma işini iyi kıvıranlara ücretsiz olarak madalya takılması işlemi onları onore etmek olarak nitelendirilir. Tasarımcı grafiker bu anlamda aynı zamanda metin yazarı ( reklam yazarı ) niteliğini de doğal olarak üzerine almış olur.
• Konsepti oluşturan, görsel ve yazılı materyalleri bir şekilde bir araya getiren ve kendisinden istenen tasarımı oluşturan kişiden son olarak zorunlu bir ricada bulunulur. Ortaya çıkardığı bu tasarımı montajlaması istenir. Tasarımı hazırlayan kişi için montaj nedir ki..? Adı üzerinde Tasarımcı Grafiker, hem tasarlayacak hem de işin graf yönünü kotaracak.
• Baskıya hazır hale getirdiği çalışmayı bir de basım aşamasında kontrol etmesi ve işin basım ve mücellit noktasında takip etmesi kendisine görevlerinin bütünlüğü içerisinde son aşama olarak hatırlatılan bizim cabbar Tasarımcı Grafikerimiz işin paketlenip müşteriye teslim edilmesinden sonra birden sahneden yeni işlere koyulması için alınır. Doğal olarak bir Tasarımcı Grafikerin parayla işi olmaz. Paraya işi getiren bakar. Parayı alır, cebine atar. Bizim cabbar, cefakar Tasarımcı Grafikerimiz maaşını zamanı geldiğinde belki alır, belki de alamaz. Ne demiştik Tasarımcı Grafikerin parayla işi olmaz.

Şimdi biz buraya nereden geldik..? Şuradan...

- Bazı kişiler bu rengin beyaz olduğunu söylüyor. Siz de onlarla aynı fikirde misiniz..?

Yok kardeşim aynı fikirde ve düşüncede değilim. Bu abuk düşünceyi ortaya atanlarla, o düşünceyi buraya yazanlarla hatta bunun düşünce olduğunu sanıp buna benim gibi zamanını harcayıp cevap yazanlarla aynı düşüncede değilim. Kimse beni bu tür düşüncesizlik abidesi düşünceye sahip olanlarla aynı kefeye koyamaz. Bugün dünyada artık kesinlik kazanmış nitelendirmelerin veya tanımlamaların tartışmaya açılması kadar anlamsız ve saçma bir durum olamaz.

Dünyanın hiç bir yerinde bugün Türkiye'de adına " Tasarımcı Grafiker " denen saçmalık abidesi bir pozisyon yoktur. Tanımlama hiyerarşik olarak şöyledir.

- Graphic Designer ( Grafik Tasarımcı )
- Junior Art Director ( Bu ünvan nitelemesine stajyer art direktör ya da genç sanat yönetmeni de denebilir )
- Art Director ( Sanat Yönetmeni )
- Senior Art Director ( Konusunda uzmanlaşmış sanat yönetmeni )
- Creative Director ( Yaratıcı Yönetmen )

hiyerarşik yapıdaki ünvan sıralaması budur. Güzel Sanatlar Akademisini veya Fakültesini bitiren bir kişi reklam ajansına iş başvurusu yaptığında pozisyon olarak grafik tasarımcı noktasından işe başlar. Bir de bu sanatsal ünvanların dışında yaratıcı grup içerisinde yer alan metin yazarı ( reklam yazarı ) ve bilgisayar operatörü ( taslak çalışmayı müşteri onayından sonra orijinale dönüştüren kişi ) yer alır. Reklam ajanslarında yaratıcı grup içerisinde ajansın boyutuna ve iş hacmine göre çalışan sayısı artar ya da azalır ama sıralama büyük oranda aynı kalır.

Suyu bulandırmak kolaydır. Ünvan tanımlamalarını birbirine karıştırır ortaya ezo gelin çorbası çıkartır, insanları birbirine kırdırır aradan sıyrılırsınız. Sıyrılan kişi kısa dönem kazançlarına yenilerini eklediğini sanıp ellerini ovuştururken sonraki yıllarda ortaya çıkacak kaosun aynı zamanda kendisini de vuracağını hesaplamalıdır. Şu an olduğu gibi sapı samanla karıştırıp harman yerini toz dumana dönüştürüp verimli bir hasat elde edeceğini düşünen kişilere önümüzdeki yıllarda işlerinin ne kadar zor olacağını anlatsanız da onların başlarını duvara vurdukları ana kadar anlatılanlardan hiç bir şey anlamayacakları gerçeğinden hareketle...

Saygılar...
 
Kayıt
26 Temmuz 2010
Mesaj
1
Tepki
0
@Fatih Coşkun


Şöyle söylemek istiyorum.Biri Grafik tasarımcı diğeride kendini grafiker diye adlandıran kişi (aslında bilgisayar operatörü) ikiside bir afiş çalışması yapmış.Sıra afişin sunumuna gelmiş.Müşteri sormuş tasarımcıya bu yazıyı neden sol üst köşeye koydunuz? Tasarımcı: Çünkü hedef kitlenin gözü sol üst köşeden sağ alt köşeye doğru kayar demiş.Peki neden mavi renk kullandınız? Çünkü bu bir bebek bezi afişi hedef kitlenin kendisini huzurlu hissetmesini sağlar ve güven verdiğimizi gösterir gibi tanımı olan mantıklı cevaplar vermiş.Aynı soruları kendisini grafiker diye tanıtan insana sormuş ve kem küm....beğendiğim için öyle koydum...gözüme hoş göründü vs...Diyeceğim o ki herkes photoshop,freehand,illüstrator,in design kısacası bütün grafik programlarını çok iyi kullanabilir.Ama herkes TASARIMCI olamaz..Birisi bilgisini ve yıllarca sarf ettiği, kendisini geliştirdiği yaratıcılığını ortaya koyar,diğeride sadece program bilgisini..
 

Meci*

Üye
Kayıt
16 Ağustos 2010
Mesaj
167
Tepki
2
özetle tasarım bilmeyene grafiker denmez bu budur kabul etmek gerekir.. :) ki zaten mesleğin içeriklerinden amacından sadece biridir ve önemidir tasarım. bunu anlamayanda eminim gerçek grafiker değildir :) yıllarca eğitimini alıp kendini geliştirenler, ömrünü adayıp severek bu mesleği yapanlar gerçekten grafik ne demektir bilenler kimlerdir, nedir kaldırım mühendisimi..?
 
Kayıt
19 Kasım 2008
Mesaj
1
Tepki
0
Koca koca insanlar amma saçma bir konuyu tartışıyor.Bana verilen san en çok kartvizit ünvanıdır.Önemli olan işini sevmen ve müşteri memnuniyeti.Mükemmel bir tasarım bile müşteriden dönmüyormu.Daha çok kazanan daha az kazanan çok nesnel kalıyor.İsteyen kendine grafiker desin isteyen tasarımcı herkes kafasına göre
 

Meci*

Üye
Kayıt
16 Ağustos 2010
Mesaj
167
Tepki
2
@Murat Arık

sizde kendinize göre haklısınız ama bu işi hakkıyla gerçekten emek verip, hak edip, asıl para kazanması gereken insanlar varken neden kendini grafiker sanlara papuç bırakılsın..? ayrıca bunu insanlar anlasın yada anlamasın, duysun yada duymasın burda gerçekleri söylüyoruz bu yorumları okuyana ve bilmeyenede doğruyu göstermeye çalışıyoruz tabiki takdir insanın kendisine kalmış doğruyu herkes görüyo, biliyo, yaşıyo.. :)
 
Yukarı Alt