Tüsiad a yeni logo

Altan Buca

Üye
Tepki
0
begenen arkadaşlara şunu söylemek istiyorum beğenmeyen arkadaşlar sizce neden beğenmediler
ben söylim kimseye .......... atmak degil logo yarışması düzenliyoruz logomazda vizyonumuz ve misyonumuz(katılımcı demokrasi, çevre anlayışı vs. bunun gibi birçok şey) olmalı deyipte insanları bunlarla ilgili imgeler yaratmaya yöneltip sağolun emeğinize sağlık ama beğenmedik yaptıklarınızı bu arkadaş istediğimiz herşeyi bunun içinde barındırmış deyip bunu seçmelerini ben ve benim gibi düşünene beğenmeyen arkadaşlar yoksa zor bisey degildi harfleri sıkıştırıp birleştirmek çom üstün bir tasarım kabiliyeti gerektirmiyor olsa gerek...

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Tepki
14
@Altan Buca

Altan bey peki sizce hangi logo birinci olmalıydı? Gerçi katılan logoları bilmiyoruz bildiğim kadarıyla açıklanmadı. Ya da eğer siz bir eser ile katıldıysanız paylaşabilir misiniz?

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Tepki
36
@Altan Buca

Beğenenlerden birisi olarak soruya cevap vermek istiyorum;

Konuyu çok geniş düşünmek gerekir aslında ama basite indirgenirse; grafik, resim, müzik ve de dahi bütün sanat icratlarında eserleri bir beğenenler vardır bir de beğenmiyenler.
Ben Van Gogh resimlerini sevmiyorum, evet cidden sevmiyorum bana çok basit geliyor fakat bütün dünya benimle aynı fikirde değil, paul cezanne 'nin natürmortlarına bayılırım fakat yine bütün dünya benimle aynı fikirde değil.
Türkiye'de grafik sanat ve çalışma alanında çok çeşitli sorunlar var, konu bu değil ama bu sorunlardan birisi de bu alanda yapılan yarışmalarda bir kargaşa var, kurumsal yetersizlik var, herhangi bir firma logosunu değiştirmek istiyor yarışma açıyor, ama şartları kime soracağını bilmiyor, tasarıma bakılmıyor, çalışma fotoblok üzerine sıvanmadığı için katılımcı diskalifiye ediliyor.. vs vs.

Biz Anadolu insanı janjanlı, çok renkli, çeşitli şeyleri seviyoruz, elbisemiz böyle, kravatımız öyle, yediğimiz içtiğimiz renkli olmaz ise karnımız doymuyor, bu özelliğimiz grafiğimize de yansıyor ve logomuzu da kurumsal kimliğimizi de, tabelamızı da böyle istiyoruz.

E sonuda olacağı bu, bu TUSİAD logosu hiç güzel olmamış, nedir yani alt tarafı harflerle biraz oynamış, orasını burasını oymuş logo yapmış, bunu benim kör dedem bile yapar diyoruz.( bu cümleyi siz kuruyorsunuz demiyorum, şu ana kadar çeşitli yarışma tartışmalardan edindiğim genel görüştür)

Ben bu logoyu niye beğendim söyleyeyim; logoda kullanılan font sade, kalın ve güçlü, harfler basit oyuklar ile birleştirilip birlik anlatılmak istenmiş sanırım, tek renk, her renge uyar komposizyon bozulmaz, basit olduğu için akılda kalıcı, bunu rozet yapabilirsiniz, özel amaç ve günler için başka şekiller ile süslersiniz yine bozulmaz çok uzaktan bile bakılsa veya çok küçük görüntüsünde anlamını yitirmiyor.....

kısacası basit, öz ve anlamlı, ben bu logoyu niye beğenmiyeyim ki...

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Tepki
14
@Ahmet ALTUN

Ahmet Bey oturup uzun uzun yazmaya vaktim olmamıştı, dışarı çıktım geldim sizin bu yazınızı gördüm. Tamamen aynı düşünceleri paylaşıyoruz. Bizim insanımızın aklına ne yazıkki logo deyince bir resim yada bir dergi ilanı geliyor. Logonun içerisine herşeyi sığdırmak istiyoruz.

Firma brief vermiş, şeffaf olacak demiş, çevreciyiz demiş onu demiş bunu demiş. Bu brieflerde verilen herşey logoda kullanılacak anlamına gelmez. Bazen bu bilgiler bizim logomuzda bunların aksi birşey yansıtmayın anlamınada gelir.

Benim yarışmadan geç haberim oldu katılamadım. Fakat eğer katılsaydım aşağı yukarı aklımdaki şey buydu. Bir font oluşturmak ve onun üzerinde oynamaktı. Dolayısıyla kazanan böyle bir çalışma olunca çok sevindim. Bu arada kazan arkadaşı araştırdım. İşinde çok yetenekli yıllarını bu işe vermiş özgün çalışmaları olan bir tasarımcı.

Kendisini tekrar tebrik ediyorum.

Altan Buca

Üye
Tepki
0
ben logoya kötü demiyorum beğenmedim diyorum kaldı ki son logo davet usulü ile secilmiş yani boyle birsey istediklerini sanırım tüsiad istemiski arkadaş bunu yapmış benim karşı olduğum nokta bizim adımız tüsiad biz logo istiyoruz vizyonu misyonu bosverin deselerdi herkes ozgur ruhunu ortaya koysaydı

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Tepki
53
@Altan Buca
Şimdiye kadar düzenlenmiş ulusal yarışmalara bir göz atarsanız, her yarışmanın briefinde böyle açıklamalar vardır olmak zorundadır. "Bize logo lazım hadi yapın" diye bir brief kurumsal olarak zaten olamaz. Bir tasarımcı en başta beklentileri bilmek durumundadır. her alanda. Zaten açıkçası briefte belirtilen kriterleri (Her yarışma için geçerli) hepsini harfiyen bir logoda oluşturmak neredeyse imkansız. maddeleri tek tek okuyunuz. hadi bakalım her kriteri bu logoda sembolize ediniz... Resim değil ki bu tablo gibi çizesiniz herşeyi tek tek...
Ha bu brief neden verilir...
Maddeler kurumun logoya ve istediği şeye bakış açısını belirler. Tasarımcı o noktayı yakaladığı an tasarım bitmiştir zaten. Kurum istediğini söyler gerisini grafikere bırakır. o yüzden grafiker vardır.
Modern olacak... Tamam... Geçmişten günümüze gelişimimizi anlatacak... Hmmm tamam şuraya eski bir yapı ilave edeyim... Dinamizm olacak.. aa bi de ellerini iki yana açmış bir adam çizeyim... Kurumun hizmetlerini çağrıştıracak... Elinde çanta ile bir işadamı da ekleyeyim bari.... Oldu mu?....
Logonun altına bir de dip not düşmek lazım...
"Logonun orijinal kullanım boyutu 50cm x 70cm'dir...."

(Bu açıklamalar küçük ölçekli firmaların tasarımcı ile birebir irtibata geçerek yaptırdığı logo vs gibi işleri kapsamaz tabii. O tamamen tasarımcı ile firma sahibinin birebir görüş alışverişine başlıdır.)
TUSİAD dünya çapında bizi temsil eden bir kurumdur.
Eminimki tasarımların %90'ı bu sekildeydi (Tablo gibi). Bu yüzden özgün bir tasarım aranır ve o seçilir.
Bkz. Dünyaca ünlü kurumsal logolar....

Her logonun elbette daha iyisi vardır. En güzel logo henüz yapılmamış olandır.. :)
Fakat seçim yerindedir hatta TUSİAD'ın yıllarca kullandığı logosundan katbe kat iyi ve ülkemizi temsil edebilecek bir logodur...

Yarışmaya ben de katılmıştım.
Naçizane logolarım..

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Tepki
141
@Altan Buca

aynen katılıyorum harfleri sıkıştırıp birleştirmek çok üstün bir tasarım kabiliyeti değildir.
bunu tasarımcı bir arkadaşımız yapsaydı, logonun bu halini beğenenler yine beğenecekmiydi acaba ?

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Tepki
53
Arkadaşlar burda tartışılan kabiliyet olayı değilki. Logo kuruma uygun mu değil mi olayı. Sonuçta arkadaş iğne deliğinden fil atlatmamış veya 5 parmağında 5 tabak çevirmemiş. Bu mantıkla gidersek; 3 çizgiyi yanyana koymak kabiliyet mi? (adidas), sıradan bir fontla sadece isim yazmak logo mu? (sony), bombeli uzun bir M harfi çizmek kabiliyet mi? (Mc Donalds), kırmızı bir kağıt yaprağı çizmek kabiliyet mi? (arçelik).... vs vs vs... Burda tartışılan logonun zorluk derecesi veya 50 işlemden geçmiş vs olması değil. Kurumsal bir kimliğe yakışmış mı? yakışmış.. bunu irdelemek lazım.

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Tepki
14
@Sedat Gül

Sedat bey Tüsiad sitesine girip bir bakın rica etsem. Logoyu kullanmaya başlamışlar. Ve logo o kadar yakışmışki, o kadar oturmuş ki inanın şunu göreceksiniz sanki tüsiad ın 50 yıllık logosu bu. Yani hiç yabancı gelmiyor. Bu şu anlama gelir. Verilmek istenen mesaj net bir şekilde verilmiş ve kurumu tam anlamıyla yansıtmış. Bunun ötesi yok ki :)

TÃœSÄ°AD

Altan Buca

Üye
Tepki
0
güneş balçıkla sıvanmaz...
ben kötü demiyorum ama bu logoyu doğru brief verilseydi burda yorum yazan bütün arkadaşlar çıkarabilrdi ben sadece insanlarla dalga geçip hiçbir logoyu beğenmedik onun için biz profosyonel grafiker çağırcaz derdimizi ona anlatcaz o bize en iyisini yapar demelerini anlamayorum bu yarışmaya hiçmi profosyonel grafiker katılmadıda logo beğenemediler eminimki o yarışma da ne güzel logolar çıkmıştırda arada bir tezgah dönmüştür keşke bu logoyu tayyibin tüsiad da konuşma yaptığı gün tayyibede gösterselerdi de esas ucubeyi görseydi başbakan...

Yukarı Alt