@Hasan Güner
Ben de tekrar ediyorum;
"bu nedenle yazıların tabelanın dışına gelebileceğini okulda değil piyasada öğrenir diplomalılar" dediniz.
Tüm diplomalıları kastettiniz.
Yanlıştır. Bazı diplomalılar demeniz daha doğru olurdu.
Demek ki yine problem kelimelerde, ifade biçiminde...
@Hasan Güner
Hasan bey,
Hep kodlamalar diplomalı-diplomasız üzerine. Bir diploma düşmanlığı gidiyor.
Konumuz nasıl grafik tasarımcı olunur?
Teorik ve pratik birlikte yürür.
Siz teoriyi küçümsüyorsunuz. Sadece piyasayı gerekli, diplomayı gereksiz sayıyorsunuz.
Anlaşamadığımız nokta...
@GÜNEL AYVACI
Günel hanım,
Sizce Türkiyenin 40 ressama mı ihtiyacı var 40 grafikere mi?
Yani niçin ressam sayısı çok, grafiker sayısı onun yarısı?
Konuya sadece istatiksel bilgilerle değil, yorum ve fikirlerinizle de değerli katkılarınız olacağını biliyor ve bekliyorum.
Aramıza tekrardan...
@Hasan Güner
Hasan bey;
Hep söylüyorum, iddialar kısadır savunmalar uzundur diye.
Sizin her yazdığınıza tek tek karşılık vermek sayfalar doldurur.
Eminim şimdi geriye dönüp benim yazdıklarımı şuraya koysam, sizin cevaplarınızı da altına koysam siz de tek tek hepsine cevap vermemişsinizdir...
@Hasan Güner
Sert yazmıyorum, haşin yazmıyorum. Düşünce girdabının dolambaçlı labirentlerine dalmamak ve bazı dipsiz uçurumlara düşmemek için kısa, net ve yalın yazıyorum.
Türkiye insanının tasarımları, Batıdakilerin tasarımlarına benzemiyorsa ve bunu da neyimiz benziyor ki? diye aşağılıyor...
@Hasan Güner
Siz Ajdar'ı iyi besteci ve iyi yorumcu diye kabulleniyorsanız, o sizin fikriniz.
O kadar besteci ve yorumcu varken niçin bula bula Ajdarı bulduğunuz da dikkat çekici...
Şimdi gelelim TASARIM YAPMAK ÖĞRETİLİR Mİ KONUSUNA...
Siz karga sesli bir kişiye istediğiniz kadar müzik...
@mirza26
Sayın Mirza,
Vakit kaybetmeden AutoCad ve 3D Max programlarının kurslarına kayıt olun.
Önce bir makine parçasının üstten, yandan ve önden TEKNİK ÇİZİMLERİNİ yapmayı öğrenin.
Sonra bunun üzerine doku kaplamayı, ışık gölge vermeyi ve hacimlendirmesini 3D max veya benzeri...
@hastam
Sayın Hastam,
Dün Kadir Has Üniversitesi Güzel Sanatlar fakültesi Grafik Bölümü Başkanı Prof.Oktay Anılanmert ve yardımcısı Prof.Semih Oktay ile kendilerinin daveti üzerine 1 saat kadar ofislerinde sohbet ettim.
Konu "ambalaj teknikleri" dersi idi. Ambalaj üzerindeki grafik...
@hastam
Sayın Hastam,
Evet, dediğiniz gibi;
"Konu başlığı maalesef hiç tartışılmadı (!) (konu odaklı olarak), bir bilgi de edinemedi kimse."
Adeta konu başlığı tartışılmasın diye ne gerekiyorsa yapıldı. Yapılanlar ibret vesikası gibi de ortada duruyor.Dursun. Nazi bombardımanından harap...
@Hümeyra Can
Sayın Hümeyra Hanım,
Bu sitede "10 Maddede Grafik Tasarım" adlı bir tanım yapmıştım. Bulup okumanızı rica edeceğim.
Ayrıca o sayfada "iyi grafik tasarım iyi müşteriye yapılır" gibi bir ifademin olması lazımdır.
Kötü müşteriye iyi tasarım yapamazsınız. Yine bu sitede...
Hümeyra Hanım,
Sayın Tuncer Özkanın da vesile olmasıyla "Türk Grafik Eğitiminin sorunları" konu başlığı altında yeni bir tartışma ortamı açmış bulunuyorum.
Diplomalı-diplomasız, Mektepli-Alaylı gibi tartişmalarla hasım yaratılarak grafikerler birbirine düşürülmektedir.
Oysa, sahnenin...
@Hümeyra Can
Hümeyra Hanım;
"popüler ve kült beğenilerin tamamen farkında olmakla beraber; özgün tasarılardan ödün verilmemesi;" ifadenizi çok beğendim.
Grafikle ilgili bir okul mezunu musunuz?
-----------------
Not; Bu sitede grafikerler birliği konusunda hararetli tartışmaların...
Yine aynı yanlış yapılıyor.
Eğitimin önemi veya önemsizliği değil, Türk Grafik Sanatı Eğitiminin olumlu olumsuz yanları ifade edilmeli.
Bir çuval keçiboynuzu çiğneyip bir kaşık şeker almaya benziyor, konuyla ilgisiz uzun yazıları okumak.
Bıkmadan soruyorum; Grafiker yetiştiren okullarda...
Sayın Süleyman Köklü, bir MEKTEPLİden eğitim aldığını söylemiştir. Bu da MEKTEBİN ve MEKTEPLİNİN önemini göstermek açısından önemlidir.
Sayın Köklü; bu yazısında Türkiyenin genel eğitim sistemindeki bazı genel aksaklıklara değinmiş ama özel olarak konu başlığımızda yer alan Grafik Eğitim...
@Tuncer Özkan
Sayın Tuncer Özkan,
Tek tek cevaplamam gereken yerler var, ne yazık ki uzun olacak… İddialar kısadır. Savunmalar uzundur.;
1-“ grafikerlerin kurumsal bir yapılanmasına katkıda bulunmak isteyenlerin neden bu konuya bu kadar geç intikal ettikleri sorusu bile sorulabilir” Bu...
Bu sitede Türk Grafik Eğitim sistemindeki yanlışlar konulu AYRI BİR KONU AÇILMALIDIR, demiştim ve ben açtım.
Türkiye'deki grafik meslek liseleri, meslek yüksek okulları veya fakültelerdeki gördüğünüz eğitim yanlışlarını lütfen belirtiniz. Size göre nasıl olmasaydı veya nasıl olsaydı daha iyi...
Okul bitirmiş kişilerin kapı gibi diplomam var demesi yetmez, ortaya yaptığı işleri koyması gerekir.
Okul bitirmemiş kişilerin diplomaları yoksa Nail Çakırhan gibi ödülleri olması lazımdır. Hem diploması yok, hem ödülleri yoksa OKUL BİTİRMİŞ MİMARLARI ELEŞTİRMEYE ve KÜÇÜK görmeye hakkı yoktur...
@hastam
Bu tartışma bu sitede onlarca defa yapıldı.
Program biliyorum öyleyse grafikerim adlı konu buna en güzel örnektir.
Sinema, müzik ve futbol konusunda DÜNYAYI SALLAYAN ALAYLILAR vardır.
Ama bu EĞİTİMİN ve MEKTEPLİ OLMANIN KÖTÜ BİR ŞEY olduğunu göstermez.
MEKTEPin ve EĞİTİMİN...
@tdesigner84
Dürüst açıklamalarınız için teşekkür ederim.
Bu açıklamalarınız tasarım bilmeden kendilerini grafiker kabul edenlere örnek olmalı.
Bu arada ALAYLI kavramının nereden çıktığını bu sitede yazmıştım ama nedense insanlar okuduklarını unutuyor.
ALAY kelimesi askerlikteki tabur...
Bu site, giriş yapmanız veya kayıt olmanız durumunda deneyimlerinizi uyarlamak ve içeriği kişiselleştirmek için çerezler kullanır.
Bu siteyi kullanarak, bahsettiğimiz çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.