çalinan işleriniz???

Funda

E=mc²
Tepki
9
Bazı insanlar yaptığımız işi hala ciddiye almıyor ve önemsemiyor. Ama işlerini yaptırmaya geldiğinde durum daha farklı..İki uçlu bir açmaz.

Başımdan bir çok defa geçen, ama hiç bukadar da pervasızını görmediğim bir ayrıntıyı paylaşmak istedim..Yasal yollardan yapılabilecek şeyler varsa ve benimle bilgilerinizi paylaşırsanız çok sevinirim..

Bu yaz ofisimize bir hanım geldi..Başlangıç için, ürettiği sabunları adına bir logo istedi..

(bilirsiniz bu başlangıç taktiklerini :) "UYGUN FİYAT VERİN DE DAHA SİZİNLE ÇOK İŞİMİZ OLACAK" )
Tüm istekleri kusursuzca yerine getirildi. Logoyu çok sevdi çok mutlu oldu;).. Gel gelelim birde eşe dosta sormak onay almak istermiş..Mailime yollayında son kararı eş dost versin sahtekarlığı.. Düşük çözünürlüklü bir jpg yolladım maillerine..
Son konuşmamızda o gün oldu zaten..Geçenlerde bir arkadaşım fark etmiş facebook da logomuzu gayet rahat bir şekilde kullanmaya başlamış bu hanımefendi..:clap2:
Kendilerine ulaşılamıyor..

http://www.facebook.com/pages/FARSİ/131099473636352?sk=wall

sizce bu durumda ne yapmak lazım...
Bedelini ödemediği, emeğime saygı duymadığı için o logonun (iyi-kötü-güzel-çirkin vss. vs olması umurumda değil) orada olması beni çok sinirlendiriyor.

Sizce ne yapmam gerek :hmmm:

Tepki
74
Merhaba,

Hemen faturayı adresine gönderin. Facebook'taki ekran çıktısını noterde son tarihi ile onaylatın. Eğer faturayı işleme koyarsa sorun yok, paranızı tahsil edersiniz. Yok eğer işleme koymazsa, sekiz gün sonra (sanırım), dava açın. Bütün masraflarınızla birlikte söke söke alırsınız. Faturaya yazacağınız bedel için GMK'in tasarım bedeli rakamlarını yazabilirisiniz.

Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN

Not: Yaptığınız logoyu oldukça başarılı buldum. Tebrikler.

Funda

E=mc²
Tepki
9
ilginize çok teşekkür ederim..Söylediklerinizi düşünüyorum da ne kadarda zor ve uzun uzadıya geçecek bir süreç..Yani hakkımı alabilmek adına daha fazla bir bedel ödemem gerekiyor anlaşılan...

Not:Yıpranma payınıda eklemek gerek kesinlikle...
:(

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Tepki
17
Aklınızda bulunsun tasdix diye bir site var, fikir haklarını korumak için yaptığın çalışmaları e-imza olarak imzalıyorsun. Bir nevi online noter de denilbilir. Yaptığınız çalışmaları bu site vasıtasıyla dijital olarak damgalıyorsunuz ve size ait olduğunu teyit ediyorsunuz. Başkası sizin izniniz olmadan kullansa bile elinizde bir kanıt oluyor ve iş mahkemeye intikal ettiğinde tasdix'in bu hizmeti yasal kanıt olarak geçerlilik kazanıyor.

https://www.tasdix.com/

Funda

E=mc²
Tepki
9
çok teşekkür ederim. gerçekten herzaman ihtiyacını duyacağım önemli bir bilgiye sahip oldum..

danisman

Consultant
Tepki
30
1-) Muhatabına mesaj yolla "ürünlerinizi görmek, sizi tanımak ve ürünlerinizi Avrupa'ya ihraç etmek istiyoruz" de...
2-) Verdiği adrese git...
3-) Sonra Allah ne verdiyse bir güzel dayak at...
4-) Saatini iyi ayarla, yoksa nezarette bir gecen geçebilir :)
5-) Karakola götürülürsün...
6-) Mahkemeye gidersin, 250 - 300 TL arası bir ceza öder, elini kolunu sallaya sallaya gidersin...
7-) Sonuç olarak, hem vicdanın rahatlar, hem aylarca veya yıllarca sürecek ve aleyhine sonuçlanabilecek bir mahkeme sürecinden kurtulursun...
:cool: Bir daha böyle bir iş yapacağında, aklına bu yaşadıkların gelir ve asla taviz vermeden çalışırsın :)

Funda

E=mc²
Tepki
9
değişik bir bakış açısı :D. Aslında hukuk sistemi düşünüldüğünde bir türlü sonuç alınamayan yıllarca süren davalarda sadece sinirlerinizin bozulduğuyla kalıyorsunuz..
önerdiğiniz maddeleri okurken yaşamış kadar oldum..Sanırım ben işlerin bu hale gelmesine pek uygun biri değilim...Şimdiden son madde olan taviz vermeme konusunu uygulamaya geçtim bile..Bazı şeyler yaşarken öğreniliyor demekki..

teşekkür ediyorum önerileriniz için :rolleyes:

Tepki
5
... "tasdixlendiği andan itibaren kesinlikle değiştirilmediğini yasal merciler de dahil olmak üzere her yerde kanıtlayabilmenizi sağlar. Ancak dokümanın tasdixlenmesi dokümanın üzerinize tescil edilmesi anlamını taşımaz; zira ülkemizdeki yasal düzenlemeler doğrultusunda fikri hakların ve ticari sırların kurucu nitelikte tescil edilmesi mümkün değildir..." Bu durumda sadece o logonun belirli bir tarihte sizin bilgisayarınızda olduğunu kanıtlıyorsunuz anladığım kadarıyla... Eğer logo çalışmasında değişiklik yaptırırsa müşteri, o farklı bir dosya olmuş oluyor... Bu durumda "4-) Saatini iyi ayarla, yoksa nezarette bir gecen geçebilir :) " seçeneğindeki doğru saat aralığını öğrenip hareket etmek gerekiyor... :D

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Tepki
53
@Threebudha

Aslında Tasdix in hiçbir yasal faydası yok. Tasdix sadece o çalışmanın nezaman yapıldığını kanıtlar. Tescil etmez. Kaldı ki her bilgisayar yazılan bir word dosyasının bile ne zaman yazıldığını hafızasına kaydeder ve bu asla silinmez. Tüm çalışmalar için bu geçerlidir. Tasdix'in pek bir faydası yok ve gerek de yok. Yapılan her işin üzerine gelip sağ tıkladığınız anda oluşturulma tarihi göreceksiniz. Üzerinde yaptığınız en son değişikliği gösteren bu tarih parmak izi gibidir. Her dosya da mevcuttur. Tasdix sadece biraz göz boyamak amaçlı üretilmiş bir yazılımdır. İsminin çağrıştırdığı gibi yasal olarak TASDİK işlemini yapmaz. Her bilgisayar zaten dosyaların oluşturulma tarihini ve hangi bilgisayarda oluşturulduğunu kaydeder.
Dosya oluşturma tarihini yasal olarak kullanıp dava açabilirsiniz.

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Tepki
17
@Erkan_Nehir

5070 sayılı Elektronik İmza Kanunu sayısal zaman damgasını 'elektronik verinin üretildiği, değiştirildiği, gönderildiği, alındığı ve / veya kaydedildiği zamanın tespit edilmesi amacıyla, elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı tarafından elektronik imzayla doğrulanan kayıt' olarak tanımlar.

Tasdixleme işlemi, teknik olarak bir elektronik imzalama işlemidir ve 5070 sayılı yasanın tanımladığı elektronik imza ve zaman damgası teknolojilerini barındırır. Belli bir sayısal dokümanın parmak izine (özüt ya da hash), yasal geçerliliği olan bir sayısal sertifika sağlayıcı kurumun (E-Güven) sertifikasıyla oluşturulan bir sayısal damga (.tms uzantılı) ekleme işlemidir. Tasdix kullanıcısının mobil imzası varsa ve tasdixleme işlemini mobil imzasıyla yapmayı tercih ederse, mobil imzasındaki sertifika ile imzalama gerçekleşir ve oluşan (.sig uzantılı) sertifika, kullanıcının kimlik bilgilerini de içerir. Böylece o dokümanın kimin tarafından, hangi tarihte imzalandığı ve üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığı sayısal ortamda belgelenebilir hale gelir. Bu nedenle Tasdix ile oluşturulmuş sayısal zaman damgası sertifikaları ve elektronik imzalar tamamen yasaldır.

Yukarıdaki açıklama sitenin kendi içeriğinden yapılan açıklama. Doğrudur bilgisayarda açtığınız her dosya için bir açılış tarihi mevcuttur ama eğer bu tek başına yeterli sayılsaydı o zaman mahkemeler bir dosyanın oluşturulduğu tarih, kim tarafından hazırlandığı vs. gibi bilgiler için sadece dosya açma tarihini geçerli sayabilirdi.

Yinede kimseyi yanlış bilgilendirmek istemem ve açıkçası bu konu ilgimi çektiği için özellikle telif ve dijital hukuk konularında uzman olan hukukçulara danışmaya karar verdim. Konuyla ilgili edindiğim bilgileri en kısa zamanda burada paylaşacağım.

Yukarı Alt