@cavit nogay
Cavit bey, ben inanıyorum ki bu sorunuzun cevabını da siz gayet iyi biliyorsunuz.
Benim tüm yazılarımı okuyanlar bu sorunların eninde sonunda grafikerlerin bir çatı altında toplanmasıyla çözüleceğini artık hissediyorlar.
Hissediyorlar diyorum, çünkü inanmasalar bile sanki artık birleşme zamanıdır gibi fikirler kafalar girdi, akıllara düştü.
Bunu haykıramıyorlar ama yüreklerinin bir yerinde var.
Bir de biz diplomalı değiliz, diplomalılarla birleşirsek bizi ezerler fikri ve kuşkusu hakim, bu da ilerletmiyor insanları...
Oysa alaylılar bilmiyor ki gerçek problem diplomalılar değil. Çünkü diplomalılar diplomasızların sadece yüzde biri bile değil...
Gerçek problem; 2 aylık kurs bitirip merdiven altı yerlerde çalışıp sizin pek isabetle dediğiniz; çekirdek parasına iş yapan grafik magandaları....
Bunlar dediğiniz gibi; karşısındakine kendilerini grafiker diye yutturuyor, üstelik kendinin de grafiker olduğuna inanıyor... Asıl tehlike bunlar...
Ama bunlar GARİBAN. Yaptığı kötülüğün farkında değil ve SONUÇTA HAKLI BİR NEDENE SARILIYORLAR. BU haklı neden şu; ne yapalım yani aç mı kalalım? Hırsızlık mı yapalım? Elbette insani açıdan bakarsak ya bunlara hak verip bu sistemin böyle gitmesine göz yumacağız, ya da ONLARA YİNE HAK VERİP bu SİSTEMİ İFLAH ve ISLAH edeceğiz.
Dolayısı ile bu garibanları da yok edemeyeceğimize göre, gerçek GRAFİKER statüsüne ancak MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI düzenleyerek ve SERTİFİKALAR vererek ISLAH edeceğiz...
Böylece ücretler otomatik olarak yükselecek ve onlar daha kaliteli emeğe daha kaliteli fiyat isteyecekler. Sertifikası olmayanlara onlar kızmaya başlayacak ve bu işin artık bu kadar kolay ve sıradan olmadığı anlaşılacak.
İŞte bu asıl DÜŞMANLARIN İŞİNE GELMİYOR. BU düşman kim? BU garibanları kandırarak onlara sen grafikersin diyenler, onları müşteriye bu eleman grafikerdir diye sunanlar, bu garibanlara ders vererek onları grafiker yapacaklarını iddia eden eğitim kurumlarıdır...
İşte bu garibanlar BUZDAĞININ SU ÜSTÜNDEKİ kısmıdır.
ESAS PROBLEM SUYUN ALTINDADIR.
Biz her cinayetin sadece tetikçilerini görebiliyoruz veya sadece onlar gösteriliyor... Arkasındaki azmettiriciler asla belirlenemiyor.
Bu konu uzar ama kısaca şudur;
Grafikerlik mesleğinin ilkelerini ve sınırlarını çizebilen bir birlik kurulursa bu sorunlar masaya yatırılır ve gücümüz oranında çözeriz.
Bu birlik oluşmadan bireysel çabalar suya yazılmış yazıdır.
Ama bu çabalar suya da yazılsa elbet giderek taraftar toplayacaktır.
Mühim olan süreci hızlandırmaktır.
Mümkün olan her yerde ifade etmeye gayret gösteriyorum, siz de öyle yapınız.