merhabalar,
Bu konu, hâlâ gündemde ise ben de birşeyler söylemek isterim.
Bir kampanyada fotoğraf özellikle ve ağırlıklı olarak kullanılacaksa, grafik tasarımcılar fotoğrafı da tasarlamak zorundadırlar. Fotoğrafı doyurmak için, fotoğrafçıya mutlaka taslak göndermelisiniz. Hatta mutlaka çekimde bulunmalısınız. Fotoğraf çekildikten sonra ve bilgisayarın başına geçip işi uygulamaya başladığınızda artık herşey bitmiş olmalıdır. Bu vakitten sonra yahu ışık kötü gelmiş, dinamik ya da statik fotoğraf, derinlik, renk, ışık falan filan söylemeniz, bir çeşik abes ile iştigaldir. Bu sizin işiniz değil ki! İyi bir fotoğraf için zaten iyi fotoğrafçılarla, kendini kanıtlamış fotoğrafçılarla çalışmak zorundasınız. Bundan da öte iyi bir sonuç almak için sizin fotoğraf çekiminden anlamanız gerekmez. (Fotoğraftan anlamak başka mevzu). Mutlaka fotoğrafçı ile anlaşılır bir dil yakalamanız gerekir. Derdinizi iyi ifade etmelisiniz. Burada fotoğrafçıların avukatlığını yapmıyorum. Ama pekçok kötü işin arkasında konuyu iyi ifade edememek olduğuna kendim şahit olmuşumdur. Tasarımcı, fotoğrafı kafasında çekmiş olmalı, bunu taslak olarak fotoğrafçıya iyi bir şekilde anlatmalı. Hâlâ kötü bir fotoğraf ortada ise zaten çekime katıldıysanız, daha çekim sırasında fotoğrafçının notunu vermişsinizdir.
Bir diğer konu, "sen çek, gerisini biz photoshop'ta hallederiz" lafıdır. Böyle bir şey asla olmamalı. İyi bir fotoğrafın, PS'ye ihtiyacı yoktur. Eğer dekupaj yapılacak ise, arkaya gelecek olan fonu, fotoğrafçının mutlaka bilmesi, hatta görmesi gerekir. Mümkün ise, asla dekupaj yapmamalı, fona koyacağınız görüntüyü fotoğrafçıya vererek, görüntüyü fona aktarmasını fotoğrafçıya bırakın. O, bunu dekupaj yapmadan fona aktaracak teknikleri bilir.(ya da bilmesi gerekir.) Ne kadar başarılı dekupaj yaparsanız yapın, doğal fonun yerini hiçbir dekupaj tutmaz. Dekupajın çok kötü örneklerini, ilanlarda, bilboardlarda vs. gülerek görmekteyiz. Özellikle mankenli çekimlerde, fotoğraf ya da kataloğun öyküsü(senaryosu) tasarlanmadan mankenleri çekime gönderip gelen fotoğraflarda kıvırcık saçlı kızların saçlarıyla saatler günler kaybeden grafikerler çoktur. Bence bunların kayıplarını hesabını fotoğrafçıdan sormak değil, grafikerin maaşından keserek sorulmalıdır. Bu kesinlikle bir grafiker hatasıdır.
Durum bu şekilde (biraz acımasızca oldu ama...) anlaşılır ise, grafikerin fotoğraf nasıl çekilir, ışık nasıl düzenlenir, leke nasıl oluşturulur, ya da diğer fotoğrafçılık tekniklerini öğrenmek için zaman kaybetmesi önlenir. Sadece fotğrafçıya derdinizi iyi anlatın, mutlaka taslak götürün, mümkünse çekimde bulunun, çekimlerde ekranda görmek yanında mutlaka bir baskı çıkışı da edinin. (Unutmayın, bütün ekran görüntüleri rgb, baskılar ise en az cmykdır. Kaldı ki baskılar bile çıkıştan çıkışa, matbaadan matbaaya, mürekkepten mürekkebe değişir. Bu da uzun ve acıklı bir başka konudur.)
Herkese bol başarı ve kazançlar.