@Enis Geçgen
Anladım, yani hep kabahat aceleci patronlarda...
Aceleci patron, 15-20 dakikada tasarım istemese size daha bol zaman tanısa siz kopya tasarım yapma yoluna gitmeyip daha özgün tasarımlar yapacak mıydınız?
İyi bir grafiker 15-20 dakika gibi bir zamanda, kopya tasarım yapma...
Pınar hanımdan başka soru gelmedi.
Cevabıma karşı eleştiri de gelmedi...
İlginçtir, cevabıma karşı onay veya teşekkür de gelmedi...
Yani olumlu-olumsuz tepki gelmedi.
Ama eminim, olumsuz düşünseydi karşı cevap verirdi. Beğenmediğimize tepki gösteriyoruz.
Ama haklıya haklısın demesini...
Grafik Tasarımcı arkadaşım 1958 doğumlu Murat Savaşkan'ın Grafikerler Meslek Birliğinin geçici yönetim kuruluna 25.06.2008 tarihinde yazdığı Grafik Eğitimi ile ilgili yazısını aşağıya alıntı olarak alıyorum ve değerli fikirlerini bizimle paylaştığı için kendisine teşekkür ediyorum.
F.Ç...
Sayın Enis Geçgen,
Bu benzer tasarımları bir günde 10 tasarım yapmaya patronunuz tarafından zorlandığınız için mi yaptınız?
Ekonomik zorluk veya ekonomik kriz var diye mi yaptınız?
Yoksa özgün tasarım oluşturmakta zorlandığınız ve işin kolayına kaçtığınız için mi yaptınız?
@Mehmet KIYMIK
Mehmet bey,
Yaptığınız açıklamadan sözünü ettiğim iki yazının da size ait olduğunu öğrenmiş oldum.Teşekkür ederim.
Ben sadece sormuştum, herhangi bir suçlamada bulunmadım.
Bu nedenle üzülmenize gerek yok.
Bu soruyu sormamı da hoş görünüz, çünkü sizin de belirttiğiniz gibi...
@Mehmet KIYMIK
Sayın Mehmet Kıymık;
Yukarıdaki alıntıladığım yazı size mi aittir?
Size ait değilse lütfen alıntıdır diye nereden ve kimseden alındığını belirtiniz. Yoksa kopya ve çalıntı tasarımlar konusunu tartışırken kopya ve çalıntı ALINTILAR yapmış oluruz.
Zaten konuyu açarken şu...
Sayın Fulya Özkan diyor ki;
Eğitim almış ancak yaratmayı bilemeyen bir (herhalde biri veya birisi diyecekti) tasarımcı olamaz kanısındayım..
Ancak bu bile eğitim almamış ancak yaratıcılığa sahip bir insanın da grafiker olduğu anlamına gelemez ne yazık ki...
Şimdi ben de birinci cümleyle...
@ece s. kaya
Ece Hanım Merhaba;
BİR)- Son 2-3 gündür bir özel üniversiteye ait iki farklı fakültedeki grafik eğitim müfredatını inceliyorum. Gördüğüm çarpıklıkları akademik tez gibi uzun bir yazı haline getirdim. Onu bu konuyla ilgilenen dostlarıma yollayacağım.
O incelemem sırasında...
İDEAL GRAFİK EĞİTİMİ NASIL OLMALI?
Grafikerliğe gönül vermiş Ece Hanım diyor ki;
… ama binlerce yetenekli gencin çok çok az kişinin geçebildiği yetenek sınavına takılarak çizim yeteneği olduğu halde grafik tasarım okumaktan mahrum edildiği, gene bir sürü gencin de parasızlıktan zaten hiç...
Herkes kendi penceresinden bakmaya çalışırken konunun özü sapıyor.
Yarası olan gocunuyor.
Elmalarla armutlar karışıyor.
1-Kimse kimseye operatör parçası demiyor. Operatör denilebilecek kişiler TASARIM BİLMEYENLERDİR. (burada mektepli-mektepsiz ayrımı yoktur). Tasarım bilmeyen grafikçiler...
12 Ocak 2009'da demişim ki;
BİRLİKTEN YANA KİM VAR, bir görelim. HAYDİ !
Grafikerlere sahip çıkmak isteyenler, HAYDİ !
Şimdi 21 Şubat 2009 ve tam bir buçuk aydan fazla zaman geçmiş.
Bir buçuk ayda bir kişi (Damla Albayrak) yazmış...
Helal olsun! Tasarım bilmeyen grafikerler...
"Ben
grafikerin
zeki,
kültürlü olanını,
çok program bilenini,
temiz ahlaklısını,
haksızlığa karşı duranını,
mesleğinin şeref ve itibarını koruyanını
ve
aynı zamanda
TASARIM
YAPABİLENİNİ
severim."
@Mehmet KIYMIK
Mehmet bey,
1-Avukat bulunması konusunda çaba sarfediniz. Her yere bildiriniz.
2-Meslek Birliği konusunda destek olunuz, konuyu her ortamda tartışmaya açınız.
3-Cahil grafiker veya müşterileri her fırsatta eğitmeye ve onlara doğruyu göstermeye çalışınız.
Ancak...
@Mehmet KIYMIK
Mehmet bey, hemen cevaplamışsınız. Aynı yazımı düzelttim. İkincisini dikkate alınız.
Alıntı yaptığınız yazıma ilave ettiğim bölüm aşağıdadır;
"Bunu savunmak için manyak olmak gerekir.
Kısaca ben kestirmeden giderek diyorum ki, Grafikerler Birliğinin bir diğer görevi de...
@Mehmet KIYMIK
Mehmet Beyciğim,
Ben de diyorum ki; bu şikayetlerinizin hepsi GRAFİKERLER BİRLİĞİ adı altındaki kuruluş, dernek yada meslek örgütünün GRAFİKERLİK MESLEĞİNİN İLKELERİNİ VE SINIRLARINI BELİRLEMESİ HALİNDE DÜZELİR !
Nasıl düzelir?
BU meslek teşikilatına üye olan grafikerler...
@Mehmet KIYMIK
Sayın Mehmet Kıymık,
"ne yapmalıyım yâda ne yapmalıyız" sorunuzun cevabı aşağıdaki linkte açık seçik belirtilmektedir;
https://www.grafikerler.org/grafikerlerin-yasadiklari-sorunlar/9711-reklamcilik-sektoru-niye-kotu-insanlarin-elinde-3.html#post57058
Bu site, giriş yapmanız veya kayıt olmanız durumunda deneyimlerinizi uyarlamak ve içeriği kişiselleştirmek için çerezler kullanır.
Bu siteyi kullanarak, bahsettiğimiz çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.