@Serkan Baysal
xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Arkadaşlar, ben burada reklamcı (ister ajans olsun, ister grafiker olsun) müşterinin her dediğini yapmalı mıdır, konusunu tartışmaya açmak istiyorum ama beceremiyorum galiba.
Amacım kimseyle sürtüşmek, yermek ve incitmek değil. Bir olguyu...
REKLAM AJANSI EMİR ERİNİZ DEĞİLDİR! (BÖLÜM 5)
2006 yılında Mecidiyeköy’deki bir ajansa art direktör olarak girmiştim.
Ajansımızın patronu Ankara’ya sık sık gider, devlet katındaki bürokrat yakınları vasıtası ile büyük işler alır, bunları tek başına yapacak kültürü ve bilgisi olmadığı için...
@şahrud
1- Paylaşmak için yazmak ile, yorum beklemek için yazmak arasında ne fark var?
2-Duvara da anlatırsınız, duvar bir şey söylemeyince, duvarla paylaşmış mı olursunuz?
3-Diğer yazılarımı da okuyacağınızı söylemişsiniz. Onlar 70li yıllardan bahsetmiyor, ilginizi çeker mi bilmiyorum.Ama...
@şahrud
1-Tartışma yaratmak için fırsat kollamıyorum.
2-Önemli gördüğünüz konuları tek tek belirtmek zorunda değilsiniz.
3-Ama niçin 70 li yılları önemli gördünüz, buna halen cevap alamadım.
4- Toplam 4 adet yazımdan sadece ilk yazım 70 li yıllara ait idi. Bunu düzeltmek istedim. Bunu...
@şahrud
BU ANIM, 70 li YILLARA AİT değildi. 2000 li yıllara aitti.
Bebek koltuğu da öyle.
Nedense yıllar dikkatinizi çekiyor, olaylar ve kıssadan hisse değil.
Çok ilginç.
Oysa yılları boşverip olaydan çıkan derse odaklansanız daha isabetli olur gibime geliyor, ne dersiniz?
REKLAMCIYI EMİR ERİ GİBİ GÖRMEK İSTEYEN BİR FİRMA DAHA (BÖLÜM 4)
BEBEK KOLTUĞUNDA İLLA BEBEK OLACAK !
Türkiye’de ilk beşe giren şehirler arası otobüslerle yolcu taşıyan firmalarından biri, bebekli bayan yolcuların bebeklerini bedava taşımaktan bıkmış. Çünkü anneler tek kişilik bilet alıp...
(GRAFİKER –veya reklamcı- EMİR ERİ MİDİR?) (BÖLÜM 3)
YIL 2000, ET LOKANTALARI ZİNCİRLERİ SAHİPLERİNDEN
KILLI KADAYIF KARDEŞ NE DEDİ?
Mecidiyeköy’ de 5-6 kişilik kadrosu olan bir ajansta çalışıyordum. O günlerde hızla büyüyen Orta Doğu Arap-Kürt sofrası kebapçı zincirlerinden bir tanesine...
REKLAM AJANSI EMİR ERİNİZ DEĞİLDİR! (BÖLÜM 2)
Kültür Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalışan Benian Kalafatoğlu anlatmıştı. (Aynı cümleler ve kelimelerle değil, aklımda kaldığı kadar, mealen aktarıyorum.)
Türkiye’nin çok ünlü peynir ve süt üreticisi bir firma, büyük ve ünlü reklam...
Ama grafiker de emir eri değildir. Yanına oturan bir müşteri şurasını şöyle yap, burasını böyle diyorsa…Tasarımı grafiker değil, müşteri yapıyorsa… Grafiker sadece müşterinin bilgisayar kullanan eli oluyorsa….
Hele hele zor koşullar altında çalışmaya zorlanıyorsa... Hele buna itiraz...
REKLAM AJANSI EMİR ERİNİZ DEĞİLDİR! (BÖLÜM 1)
Bu başlık 1975-1978 yılları arasında İstanbul telefon rehberinde sarı sayfalar içerisinde REKLAM AJANSLARI bölümünde yer alıyordu.
Çeşitli reklam ajansları kendilerini tanıtan reklamlar vermişler, mesleklerini nasıl daha farklı ve daha...
@eminecik
Teşekkür ederim. Sadece bir kaç kişi mesaj yazıyor. Diğerleri ilgisiz.
Ayrıca kurs veya ders almaya da istekli değiller. Mac operatörü sıfatına mı üzüldüler, bilmiyorum. Ya da bu sitede hiç mac operatörü yok, herkes grafiker.
Kolay gelsin.
KONYA SELÇUK Üniversitesinde Güzel Sanatlar veya Grafik bölümü var diye duymuştum. Doğru mudur?
Doğruysa Listeye eklenebilir mi?
Kayseri Erciyes Üniversitesinde de var mıdır?
FÇ
@nofear
1-Evet;Ben Romanyalı bir bankacı ile İngilizce chat yapıyorum.Orada kesinlikle vadeli çek yokmuş. Çek nakit paraymış. Senet vadeli olur muş. hele hele vadesi gelen çekin karşılığının olmaması ve üzerinden yalvar yakar 1 hafta on gün müsamaha tanınması, bir türlü arkasının yazılmaması...
(Daha önceki tanımımda bazı cümle düşükleri vardı, yeniden düzelttim, SON HALİ BUDUR)
10 MADDEDE GRAFİK TASARIM;
1)-Bir hizmeti veya bir düşünceyi yaymak, benimsetmek veya bir ürünü tanıtmak ya da sattırmak için kullanılacak tüm kompozisyonların hazırlandığı,
2)- Kompozisyonda; metin, yazı...
1-Bir de şu çek olayına değineyim. Evet çek nakit paradır yani vadesi yoktur ama iş ahlakı gereği üzerindeki yazılı vadeye uyulması gerekir. Fakat gidip de erkenden çekilirse de hiç kimsenin bir şey deme hakkı yoktur ve yasaldır.
2-ama ben varım diyen diğer gün gidip de ölü fiyatına işler...
(Devam Ediyorum)
Bu istanbula yollanan grafikerlerin arasında da yabancı uyruklu bir arkadaş varmış. Memleketinde ressam imiş, kitap kenarlarına kenar süsü ve minyatür yapar imiş. Eh bu da grafikerlik konusuyla yakındır diye ona da bilgisayar kursu aldırmışlar ekiple birlikte.
Neyse,
Ben...
@musss
Mustafa bey,
İzmirin en iyi ve en pahalı matbaası olursunuz ve iş yaparsınız. Aynı makinelerle aynı fiyat anlayışı ve yönetimle İstanbula gelirsiniz bakarsınız iş yapamazsınız.
Bunu size karşı olduğum için değil, hak verdiğim için söylüyorum çünkü piyasa denilen şey, şehirden şehire...
@Arzu Uluırmak
Ben Arzu hanımı ilk kez 12 Temmuz 2008 Kağıthane toplantısında yanında Ömer bey ve birkaç grafiker org üyesi kişiyle birlikte gördüm.
İlk tanışmamız orada olmuştur.
Üçüncü şahıslara duyurulur.
Faruk Çağla...
@karadefter
Photoshop programını kullanacaksınız.
1- 2 ayda temel eğitimini veren kurlar var. 500-600 miyon gibi.Tasarımı değil tekniğini gösteriyorlar,ne ile neyi nasıl yaparsınız.gibi.
2---Photoshop derslerini internette veren siteler var. Bir tanesi de burası. Alev nasıl yapılır, yüz...
@musss
Mustafa bey;
1-Reklam ajansları ajans hizmet payı diye bir şey ekliyorlar. Mesela 10 milyarlık bir işte galiba bu 3milyar gibi bir şey. Net bilemiyorum, hiç ajansım olmadı. Bu hizmet payını niçin alıyorsunuz dediğimde risk bedeli, iş ile koşuşturma bedeli, vs. demişlerdi. Mesela şunu...
Bu site, giriş yapmanız veya kayıt olmanız durumunda deneyimlerinizi uyarlamak ve içeriği kişiselleştirmek için çerezler kullanır.
Bu siteyi kullanarak, bahsettiğimiz çerez kullanımını kabul etmiş olursunuz.