Barisow arkadaşım, biz işimize karışan müşteriye karşıyız diye bir durum yok, bunu bir netleştirmek lazım bence... Afınıza sığınarak, sizn verdiiniz örnekten gitmek istiyorum... Müşterinizin sizin tasarımınızı beğenmemesinin 2 sebebi olabilir:
1- Grafikten anlamıyordur, ama yıllardır o tarz kartlara göz aşinalığından dolayı anladığını sanıyordur ve ukalalığından beğenmemiştir;
2- Sertifika kartı gerçektende "Çok mu renkli olmuş, yazıyı küçültsekmi, yazı rengi parlak mı kalmıl....... " acaba...
Bu sonuca bu iki sebepten hangisi ile ulaşıldığını tespit edebilmemiz için;
1- Müşterinin eğitim geçmişi ve varsa Güzel Sanatlar, Grafik vb. sertifika ya da diploma sahibi olup olmadığına ya da sektörde ne kadar süre kimlerin yanında durduğuna bakmak gerekir;
2- Bu kartı yapan Grafikerin, Hocamızın(Faruk Çağla Bey in bu sıfattan rahatsız olmadığını bildiğimden ve kendisini öyle gördüğümden ötürü bu sıfatı kullanıyorum) da dediği şu hususta
"Ama grafikerlik mesleğinin de bilimsel ve sanatsal kuralları vardır ve BUNU ANCAK OPERATÖRLER DEĞİL, DONANIMLI GRAFİKERLER BİLİR. BU kurallar Grafik sanatının
uluslararası kurallarıdır ve Amerikada da, Kenyada da, Rusyada da geçerlidir."
gerçekten yeterli olup olmadığına da bakmak gerekiyor.
İğneyi kendimize çuvaldızı başkasına...
Barisow arkadaşım bu konuda yetersizdir anlamında söylemiyorum(sakın böyle anlaşılmasın), bu örnekten yola çıkarak kendimize "Gerçekten bu yaptığım doğru mu, yoksa yapılan eleştirilerde gerçeklik payı var mı?" sorusunu sormalıyız demek istiyorum..
Bence bu soruya kesin cevap verebilmek için bahsi geçen tüm kuralları bilmek gerekiyor...
Bu da daha önceki mektubumda bahsettiğim Özgüveni kazanmamızı ve tasarladığımız işin arkasında daha sağlam durabilmemizi sağlar...
Son Örnek, Hocam ın Trafik örneğine bir açılım...
:
Bir kavşağa geldin, Trafik kurallarını bilmiyorsan, geçiş üstünlüğü kimde bilmiyorsan, ya kuralları bilen ve geçiş sırası sende olunca sana yol verecek birini bekleyeceksin, ya da kafana göre dalacaksın(Kaza olabilirde olmaya bilirde ama riskyüksek). Kuralları bilen biri gelse de bana yol verse diye beklersen; çok uzun süre durabilirsin; çünkü trafikte senin gibi kuralları bilmeyen de olacaktır(belki de Çoğunlukta), en doğrusu o kuralları bilip, bilmeyenleri uyarıp, doğru sırada tereddütsüzce yola çıkmak değil midir?