@Mehmet KIYMIK
Mehmet Beyciğim,
Ben de diyorum ki; bu şikayetlerinizin hepsi GRAFİKERLER BİRLİĞİ adı altındaki kuruluş, dernek yada meslek örgütünün GRAFİKERLİK MESLEĞİNİN İLKELERİNİ VE SINIRLARINI BELİRLEMESİ HALİNDE DÜZELİR !
Nasıl düzelir?
BU meslek teşikilatına üye olan grafikerler; mesleğinin itibarını ve şerefini koruyacak nitelikte olurlar veya o niteliğe BİRLİK tarafından kavuşturulurlar.
Üye grafikerlerin bir belgesi, bir üyelik kartı olur, bu grafikerin karşısında cahil bir reklam veren cart curt edemez, Birliğin bir ağırlığı olur. Üyenin bir saygınlığı olur.
Velev ki cart etti, curt etti grafiker de işi yapmadı, cahil patron gider cahil grafikere iş verir. 10 milyona logo yaptırır. Kör satıcının kör alıcısı olur.
Birlik ise ISO 9001 sertifikası gibi, TSE damgası gibi bir otorite olacağından bilgiye azıcık değer veren patronlar tarafından giderek tercih edilmeye başlanır.
Bizim Birlik güç kazandıkça üye sayısı artar, fakülte ve lise hocalarını bünyesine katar, seminerler verir, toplumu bilinçlendirmeye başlar, cahil reklam veren ve onun yarı cahil ukela pazarlama müdürü de bilinçlenmeye başlar.
Birliğimiz; Komik teklifler adı altında saçma sapan istekleri yayınlar, cahil reklam verenler mahçup olur, adam olur.
Devletle kurulan yakın ilişkiler sonucunda grafikerler işçi-esnaf, zanaatkar veya sanatçı olarak vasıflandırılır, matbaa grafikeri, web grafikeri, açıkhava ve tabela grafikeri, grafik müdürü, yardımcı grafiker, illüstratör vs gibi kategorilere ayrılır. Bunların çalışma koşulları esaslara bağlanır.Kıdem ve rütbe basamakları tayin edilir, bir rütbeden ötekine geçişlerin esasları belirlenir. Bir reklam veren kime ne iş vermesini bilecek duruma gelir.
Ama elbette devletin 10 yıllardır cahil bıraktığı tüm halkı, tüm firma yöneticilerini bizim eğitip adam etmemiz söz konusu değildir.
Bunu savunmak için manyak olmak gerekir.
Kısaca ben kestirmeden giderek diyorum ki, Grafikerler Birliğinin bir diğer görevi de reklam veren kişileri de eğitmek olacağı için, yani grafik müşterilerini de eğitmek olacağı için BİRLİKTEN KUVVET DOĞACAKTIR ve sizin değindiğiniz şikayetlerin çözümü de bu KUVVETTE GİZLİDİR.Hemen değilse bile zaman içinde gerek grafikerlerdeki cehaleti, gerek grafik müşterilerindeki cehaleti azaltacağımızı umuyorum. Çünkü cahil müşteri biraz da cahil grafiker karşısında ötebiliyor.
Saygılarımla.